Varg på Bredfjället i oktober 2008

Första gången vi läste om en etablering av ett vargpar på Bredfjället kändes det väldigt spännande, tänk att få möjligheten att kunna få se spår från ett av våra stora rovdjur endast 3 mil hemifrån.

Vi har under hösten vandrat många mil på Bredfjället dels för att titta efter fågel och samtidigt njuta av naturen, tystnaden och den friska luften men också för att kanske få se spår efter varg. Att få se en livs levande varg hade vi knappt vågat drömma om. 

Bild på varg på Bredfjället

Bild på varg på Bredfjället

En söndag i slutet av oktober blev drömmen verklighet! Efter en dags vandrande på fjället hade vi bara en transportsträcka kvar till bilen, vi gick och småpratade och hade släppt alla tankar på varg när den plötsligt står där 20 m framför oss, vid en vägkrök, och mumsar på ett vildäpple. En snabb blick mellan oss och vargen är borta. Vi springer fram till vägkröken och 40 m längre bort lufsar vargen iväg lugnt och fint. När den är ca 150 m bort stannar den och vänder sig om, men då sitter vi på huk vid vägkanten så troligtvis ser den inte oss. Den sätter sig ner och kliar sig en stund, reser sig och ruskar lite på sig för att sedan försvinna bort efter vägen. Vi har just fått vårt livs naturupplevelse, 3-4 min studie av en vild varg. Snacka om livskvalitet….

Ulf o Marie Spennare

 

<< tillbaka till allmänhetens rovdjursbilder