Utöver dessa utsättningar sker ytterligare utsättningar för att främja fisket, främst genom Laxfondens regi. Under senare år har en minskad återrapportering av märkt fisk samt ett märkbart sämre fiske antytt en sämre överlevnad av den utsatta fisken vilket även konstaterats bland annat i Vättern. För att vända trenden och öka utbytet av utsättningarna inleddes 2008 ett samarbete mellan länsstyrelserna runt Vänern och Vättern samt berörda fiskodlare. Då problembilden är komplex har projektet inneburit flera olika typer av åtgärder och försök.
Hittills har bland annat följande gjorts;
- kontroll av fettfeneklippning
- försök med motionering av fisken i odling
- förbättrad tillsyn av fiskens hälsa och smoltifieringsgrad (fortlöpande)
- försök med utsättning i kassar
- förbättrad dokumentation (fortlöpande)
- utökade märkningsförsök av bland annat ettårig och tvåårig smolt (pågår)
- försök med skonsammare märkning/märken (pågår)
Ett närliggande projekt drivs av Karlstad Universitet, finansierat av Fortum (Bra Miljöval), som syftar till att öka kunskapen om hur man kan producera mera naturlik smolt samt att försöka öka de vilda smoltens överlevnad förbi kraftverken i Klarälven.
Parallellt med vidtagna åtgärder pågår även arbete med en handlingsplan som ska utgöra ett styrdokument som förtydligar och underlättar länsstyrelsernas arbete. Planen kommer att beskriva viktiga åtgärder för att öka utbytet av utsatt smolt. Viktiga delar i planen är också att fastställa enhetliga upphandlings- och tillsynsrutiner, återkommande utvärderingar samt att belysa den långsiktiga finansieringen. Planen ska utgöra en kunskapssammanställning men också peka på kunskapsluckor som behöver täppas till för att kunna förbättra utsättningarna och därigenom fisket i sjön.