Kräftpest
Det största hotet mot arten i Sverige idag är kräftpesten som på grund av utplantering av den för Sverige främmande arten, signalkräfta, spridit sig snabbt över framför allt landets södra del. Signalkräftan är mer motståndskraftig mot kräftpest-svampen än vad flodkräftan är. Kräftpestsporer som flyttas från ett vatten till ett annat med kräftor eller redskap och agn kan på mycket kort tid slå ut ett helt vattenområdes bestånd av flodkräfta. Andra hot mot flodkräftan är försurning och hänsynslös vattenreglering.
Om du hittar döda kräftor och misstänker kräftpest, är det viktigt att så snart som möjligt få en bekräftelse på om det verkligen är kräftpest för att kunna begränsa spridningen. Du kan läsa mer om hur man går tillväga på Sveriges Veterinärsmedicinska Anstalt (SVA).
I länet finns fortfarande ett relativt stort sammanhängande område med flodkräftbestånd kvar i Dalsland och därutöver förekommer restbestånd i andra delar av länet, framför allt i sjöar belägna i vattensystemens övre delar dit kräftpesten inte spridits. Observera att det krävs tillstånd av Länsstyrelsen för att plantera ut och flytta kräftor.