Råd och tips om kattskötsel

Du som har en eller flera katter har många saker du behöver tänka på gällande djurskydd. En del regler är det många som inte vet om. Nedan får du information om hur du kan uppfylla dessa. Det är ditt ansvar att följa reglerna och se till att katten mår bra så länge du har hand om katten.  Förhoppningsvis får ni många år tillsammans!

Din katt trivs bättre om du håller rent

Din katt trivs bättre om du håller rent. Visst kan en katt dra in en del smuts utifrån om den får vara utomhus ibland, men du behöver rengöra kattens utrymmen, kattlåda och liggplats med jämna mellanrum. Kattlådan behöver normalt sett rengöras dagligen.

Katter är väldigt renliga av sig till naturen och gillar inte om det är för smutsigt eller luktar skarpt av urin. Om katten kissar eller bajsar utanför lådan, kan det vara ett tecken på att du gör rent lådan för sällan, även om det även kan finnas andra orsaker bakom problemet.

Om du har dina katter i kattstall eller liknande ska förvaringsutrymmena för katterna vara konstruerade så att de är enkla att inspektera samt att rengöra och desinficera.

Ge din katt den vård den behöver

Tänk på att om din katt får vård snabbt ökar chansen att den blir frisk igen efter en skada eller sjukdom och att den slipper att ha ont i onödan. Enligt djurskyddslagen ska en katt få den vård den behöver, vid behov även av veterinär.

Ha koll på till exempel på om din katt får ögoninfektion eller öronskabb. Var uppmärksam på din katt så märker du sjukdomssymtom i ett tidigare skede och se till att ta katten till en veterinär när den behöver det.

Se till din katt minst två gånger om dagen

Det är ganska vanligt att man inte vet om denna regel. Tillsyn av katter ska ske minst två gånger per dygn, och det gäller även om du har en katt som mest håller sig utomhus. Om du har en ung, sjuk eller skadad katt ska den ses till oftare.

Det är till exempel inte okej att ha sin katt på en gård där man inte bor och bara åka dit en gång per dygn för att se till den och ge den mat.

Detta innebär förstås också att du inte kan resa bort en helg och låta katten vara ensam hemma under tiden, så se till att ordna en kattvakt under tiden du är borta.

Får din katt rätt mängd foder och fri tillgång till rent dricksvatten?

Det blir allt vanligare att katter är för tjocka. Det finns också en hel del magra katter, speciellt bland dem som ständigt lever utomhus. Ibland kan det vara svårt att hålla sin katt lagom i hull så den inte blir för smal eller tjock. Det kan ju till exempel bero på inälvsparasiter hos en mager katt, eller på ökad hunger hos kastrerade katter.

Du behöver anpassa mängden foder som du ger katten så att den främjar ett lagom hull, och se till att fodret ger en tillräcklig, allsidig och välbalanserad näringstillförsel. Det är också viktigt att katten har fri tillgång till rent dricksvatten.  

En katt som är för smal eller för tjock mår inte bra av det. Behöver du hjälp med att bedöma kattens hull eller komma tillrätta med en för smal eller tjock katt kan du rådfråga en veterinär.

Renlighet och pälsvård är viktigt för din katt

En katt ska hållas tillfredställande ren. Det går inte att kräva att katten håller sig ren hela tiden, det kan ju hända att katten blir smutsig och lerig ibland, speciellt när den varit ute en stund. Det som är viktigt är att katten ändå ska torkas av eller tvättas om den blivit väldigt smutsig och få möjlighet att torka.  

Du behöver också sköta om kattens päls. Får katten tovor är det bra att få bort dem så fort som möjligt. Det är otrevligt för katten att ha tovig päls och tovorna irriterar även huden. Får tovorna sitta kvar kan det leda till eksem och infektioner och dessutom ökar risken att katten får ohyra. Det gör mycket nytta för katten om du borstar katten då och då, speciellt om du har en långhårig katt.

Ge din katt möjligheter att bete sig naturligt

Katter tycker om att hoppa, klättra och kunna kika ut från upphöjda platser. Det är naturliga beteenden som katter behöver få utföra för att må bra. Får katter inte bete sig naturligt kan det leda till att de blir stressade eller apatiska.

Katter har förstås behov av att kunna få avskildhet också och gillar att gömma sig en stund på en mjuk plats eller ligga och vila på någon hög plats. Så du som har katt behöver erbjuda katten hyllor eller möbler som katten kan hoppa upp på och sitta uppe på och där de kika ut över omgivningen.

Katter har behov av klösa både för att markera och för hålla sina klor i trim. Det är bra att ge katten en klösbräda, eftersom den annars kan klösa på möbler eller mattor. Ett tips är att  erbjuda katten ett högt klätterträd som bidrar till att många av kattens behov tillfredställs.

Du kan behöva tillstånd

Om du har många katter eller har yrkesmässig verksamhet med katterkan du behöva tillstånd. Även du som privatperson kan behöva tillstånd.  

Du behöver tillstånd om du:

  • har eller har hand om fler än 9 vuxna katter
  • föder upp mer än 2 kullar per år
  • upplåter mer än 2 katter per år
  • säljer katter från mer än 2 kullar per år av egen uppfödning
  • säljer mer än 2 katter per år från annans uppfödning
  • förvarar eller utfodrar mer än 3 katter
  • bedriver yrkesmässig verksamhet.

Du kan söka tillstånd genom Länsstyrelsen.

Läs mer

Du kan läsa mer om regler för katter hos Jordbruksverket och i lagstiftningen. Information om hur du söker tillstånd hittar du på vår sida Söka tillstånd/Förprövning.