Råd och tips om hundskötsel

Nedan kan du läsa en del om lagar och regler för hund, men som många inte vet om. När vi gör djurskyddskontroller på hund hittar vi ofta brister inom dessa områden.

Precis som att man måste kunna alla trafikregler när man kör bil, måste du som hundägare känna till och följa de regler som finns när du har hund. Detta gäller även om du till exempel har dålig ekonomi under en period. Du har tagit på dig ett ansvar för ett djur, och det få aldrig bli lidande för att du inte har råd/tid/möjlighet/kunskap att till exempel ta den till veterinär.

Du kan läsa mer om vad som gäller i föreskriften för hundar och katter på Jordbruksverkets hemsida och i lagstiftningen.

Rastgård

Storlek

Minsta storleken på rastgården styrs av mankhöjden på hunden. Tänk samtidigt på att de mått som lagen anger är minimimått, rastgården får gärna vara större.  

Exempel:

En hund som är mindre än 25 cm i mankhöjd ska ha en rastgård som är minst 6 m². Är hunden mer än 65 cm i mankhöjd ska rastgården vara minst 20 m².

Om du har två hundar i samma rastgård, till exempel de två hundarna ovan, ska de ha en rastgård som är tillräckligt stor för två hundar med den högsta mankhöjden.  

Skydd och upphöjd liggplats

I en rastgård ska hunden kunna ligga både i solen och i skuggan. Den ska ha en upphöjd liggplats där den kan ligga för att hålla utkik på vad som händer. Det är bra om den upphöjda liggplatsen är så hög att hunden kan stå under den, så att den kan ge skugga i rastgården. Om du har flera hundar tillsammans kanske du får anpassa efter den största hunden i höjd och bygga en landgång åt den mindre så den kan komma upp.

Underlag

Hunden ska kunna röra sig utan att få ont i fötterna eller bli smutsig så ett bra underlag i rastgården är viktigt. Det kan till exempel vara ett finare grus, men inte makadam som gör ont för hunden att gå på.

Koja

Hunden ska även ha en koja eller ett utrymme inomhus att kunna vila och värma sig i. Kojan ska vara isolerad och ventilerad så den inte blir fuktig, för varm eller för kall. Ordna ett vindfång eller en mellanvägg i kojan så att det inte blåser rätt in på hunden i kojan.

Det finns även mått som bestämmer hur stor en koja ska vara. Tänk på att det ska vara så stort att hunden ska kunna ligga ner utsträckt på sidan med benen ut och huvudet på golvet, alltså inte hoprullad. Samtidigt ska den inte vara för stor, eftersom hunden ska kunna värma upp den med sin egen kroppstemperatur.  

Mjukt underlag

Det ska finnas torrt, mjukt och rent underlag för hunden, och helst ska hunden kunna bädda med det. Halm eller hö brukar vara bra. Filtar blir ofta snabbt både fuktiga och smutsiga, och måste därför bytas ofta.

Något för hunden att göra

Tänk på att det ska finnas något att göra för hunden (berikning). Det kan till exempel vara olika lukter du har spritt ut, möjlighet att gräva i en sandhög (där du kan gömma grejer att leta upp), stolpar och stenar och markera sitt revir på, leksaker och något att gnaga på. Tänk också på att variera berikningen ofta, eftersom hunden tröttnar om till exempel samma leksak alltid finns i gården.

Du kan läsa mer om berikning här.

Insynsskydd

Om flera rastgårdar är byggda bredvid varandra behöver hundarna kunna komma undan grannens blickar på något sätt. Du kan behöva sätta upp en vägg som täcker två tredjedelar av sträckan mellan rastgårdarna.

Elstaket

Elstaket får du bara använda i mycket stora rastgårdar. För en hund som är över 45 cm ska gården vara minst 800 m². För en hund som är under 45 cm i mankhöjd ska gården vara minst 50 gånger större än minsta arean för en rastgård för en hund av den storleken. Elstaket som är nedgrävda, och därmed osynliga för hunden, är inte tillåtna i Sverige.

Social kontakt och mental stimulans

Social kontakt innebär att hunden ska få vara tillsammans med en annan hund och/eller en människa några timmar varje dag. Om du har hunden ensam i en rastgård innebär det alltså att du ska vara med din hund några timmar varje dag. Du ska aktivera den, leka med den, promenera med den och så vidare. Har du två hundar i rastgården kan du dra ner på tiden du tillbringar med dem en del, eftersom de får sitt grundläggande flockbehov tillfredställt av varandra. Motionen och stimulansen behöver de dock förstås fortfarande.

Rastning utanför hundgården

En hund som hålls i rastgård ska rastas på en annan plats minst en gång om dagen. Ett tips är att rasta den i samband med att hunden fått mat, så att den utför sina behov någon gång under promenaden. På det sättet undviker du att får mycket avföring i rastgården. Hundgården behöver rengöras varje dag, så att den inte blir full av avföring.

Skydd mot stark värme, nederbörd, fukt, blåst och kyla

Inte alla hundar passar att hålla i rastgård med bara en koja. Om du vet att du ska hålla din hund i rastgård när du är på jobbet får du välja ras efter det. Hundar som inte har underull i sin päls får svårare att hålla värmen och är olämpliga att hålla utomhus vintertid. Då räcker det inte bara med en koja, eftersom hunden då blir helt hänvisad till att kura ihop sig i kojan för att få värme. Ett alternativ är att ha rastgården i anslutning till ett utrymme inomhus och/eller som är möjligt att värma upp.  

Om du har din hund i en box ett inomhusutrymme, till exempel i ett hundhus, finns det mått även för detta.

Exempel:

En hund som är mindre än 25 cm i mankhöjd ska ha en box på minst 2 m² och en hund på över 65 m² ska ha minst 5,5 m². I boxar ska det vara normal takhöjd.

Klor

Det är viktigt att du regelbundet och relativt ofta klipper hundens klor. Långa klor kan göra att hundens tår trycks uppåt i en ställning som gör ont, vissa blir tom halta. Kan du inte klippa själv så finns det vana personer på hundtrim. Går det inte på annat sätt kan du behöva ta hjälp av veterinär som får ge hunden lugnande för att kunna klippa klorna.  

Hundars klor växer hela tiden och ganska individuellt. Vissa hundar sliter ner sina klor så mycket att du sällan behöver klippa dem, men det är ganska ovanligt. De flesta hundar behöver man klippa klorna på och det är lämpligt att träna redan den lilla valpen så fort den kommer hem. Klipp lite och ofta så den vänjer sig. Det är inte ens nödvändigt att klippa flera klor samtidigt om hunden tycker det är obehagligt, ta en om dagen så har du snart kommit igenom allihop.  

Inuti en klo finns pulpan, som är en ”blodförsedd rot”. Om klon blivit för lång växer även pulpan och man kan inte klippa en lång klo till normallängd vid ett tillfälle. Klipp bara spetsen så börjar pulpan att dra sig tillbaka. 

Vård vid sjukdom och skada

Det är viktigt att du ger din hund tillräcklig och rätt vård i tid. Det kan hända att din hund kan bli sjuk eller skadad. Då behöver du kunna visa att hunden fått till exempel smärtlindring, att du påbörjat en utredning hos veterinären eller bokat tid för tandstensborttagning och så vidare.  

Hull

Det är viktigt att hunden har ett bra hull, det vill säga att den varken är för mager eller för fet. Om din hund har problem med undervikt eller övervikt ät det viktigt att du undersökt om hunden har några sjukdomar som gjort att den plötsligt magrat av/gått upp i vikt, eller att du till exempel sett till att få rådgivning av veterinären och skaffat ett foder som hunden går ner/upp av.  

Feta hundar är ett växande problem. Du kan läsa mer om feta hundar här.