Spansk skogssnigel

Spansk skogssnigel, ofta kallad mördarsnigel, är en främmande art med stor spridning i länet. Lokalt är den talrik och kan orsaka stora skador i odlingar och trädgårdar. Den kan den också konkurrera ut inhemska arter av sniglar.
Spansk skogssnigel

​Vänta inte

Även om du inte haft problem med spansk skogssnigel tidigare bör du ändå vara uppmärksam på om de dyker upp. Ju snabbare åtgärder, desto mindre problem.

Förhindra ytterligare spridning

Var försiktig vid flytt av plantor och jord, kontrollera alla nya plantor efter sniglar/ägg. Äggen, som är ca 3,5 mm i diameter, läggs klumpvis och är genomskinliga till mjölkvita. Spola av rötterna på uppgrävda plantor som du får eller själv ger bort.

Låt dem inte trivas

Det finns knep för att göra trädgården mindre attraktiv för sniglarna. Undvik att skapa skuggiga fuktiga miljöer där sniglarna trivs, vattna med fördel på morgonen. Kompostera i slutna behållare eller hindra sniglarna från att krypa in i komposten. Välj gärna växter som sniglarna tycker mindre om, de undviker exempelvis växter med barr, taggar eller läderartade blad.

Effektiv bekämpning

Sätten att bekämpa sniglarna är många. Att plocka och avliva sniglar under hela säsongen är effektivt, speciellt i kombination med lockande bete som samlar sniglarna. Det finns flera preparat med järn(III)fosfat på marknaden speciellt framtagna för att bekämpa sniglar samt ett biologiskt vapen i form av en liten nematod som dödar infekterade sniglar.