Boka plats till årets temadag om de senaste arkeologiska fynden i länet

Vad hittades i marken när Källgatan i Västerås byggdes om? Och vad visar undersökningen av Nya Lapphyttan i Norberg? De frågorna och mer av de senaste arkeologiska upptäckterna i länet presenteras på årets temadag Arkeologi i Västmanland lördagen 21 oktober. Nytt för i år är att det går att förboka biljetter till föreläsningen på Karlsgatan 2 i Västerås. 
Anundshög

 

-Intresset för den här temadagen har tidigare år varit väldigt stort, och vi vill fortsätta med fri entré. Därför har vi den här gången valt att släppa kostnadsfria biljetter för de som vill vara säkra på att få en plats, berättar Veronica Dahlberg på Västmanlands läns museum.

Biljetterna bokas och hämtas ut på Karlsgatan 2, via telefon 021-39 32 22 eller med e-post till karlsgatan2@regionvastmanland.se. Det går också självklart bra att komma samma dag för att se om det finns platser kvar.

-Temadagen är en möjlighet att få höra arkeologerna själva berätta om de nya resultaten från undersökningar och forskning. Föreläsningarna tar upp olika ämnen som järnframställning i Norberg, källare i Arboga, det medeltida Västerås och senaste nytt om Anundshögsområdet, säger Ulla Bergquist på Länsstyrelsen.

Temadagen arrangeras av Länsstyrelsen och Västmanlands läns museum. Den pågår mellan 12.30 – 16.15 lördag 21 oktober.

 

För mer information, kontakta:

Ulla Bergquist, Länsstyrelsen, 010-224 92 20

Veronica Dahlberg, Västmanlands läns museum, 010-39 32 65

 

Program

Järnet i Västmanland – forskning vid Nya Lapphyttan i Norberg

Eva Hjärthner-Holdar och Bo Sundelin, Föreningen Järnet på Lapphyttan

Om undersökningen av Lapphyttan, försök att framställa järn i medeltida masugn, hur man färskar järn och om att hitta övergången mellan blästugn och masugn.

 

Källare i Arboga

Erica Strengbom, Arkeologgruppen

Medeltida källare i Arboga i allmänhet och källaren i kvarteret Lyran i synnerhet.

 

Arkeologi i Källgatan i Västerås

Duncan Alexander, Stiftelsen Kulturmiljövård

Att kombinera arkeologi med ombyggnaden av Källgatan var ingen enkel sak. Källgatan gör skäl för sitt namn och undersökningarna gav ny kunskap om det medeltida Västerås.

 

Medeltida stenhus vid domkyrkan

Jonas Ros, Stiftelsen Kulturmiljövård

Västerås stift bygger ett nytt hus vid domkyrkan. Där undersöktes två medeltida stenhus som byggdes på 1300-talet. Unikt är att ägandet av tomten kan följas från medeltiden, bland annat har en kanik ägt gården.

 

Arkeologi i Skolgatan i Västerås

Jonas Ros, Stiftelsen Kulturmiljövård

Vid ledningsgrävning i Skolgatan framkom bland annat äldre gatubeläggningar och ett stenhus.

 

Anundshög – senaste nytt från årets undersökning

Kristina Jonsson, Stiftelsen Kulturmiljövård

Om tingsstugan vid Anundshög och en märklig stenpackning.