Grattis kronprinsessan Victoria!

I fredags, den 14 juli, fyllde kronprinsessan Victoria 40 år. Sveriges landshövdingar uppvaktade kronprinsessan med en gemensam present, som under dagen överlämnades av Stockholms läns landshövding Chris Heister.

​Kronprinsessan Victoria fyllde jämnt och 40-årsdagen firades både i Stockholm och på Öland. Vid lunchtid hölls en presentöverlämning på Kungliga slottet i Stockholm. Chris Heister, landshövding i Stockholms län, överlämnade i egenskap av doyenne (den landshövding som varit längst i tjänst och ordförande för landshövdingegruppen) den gemensamma presenten till kronprinsessan.

De 21 landshövdingarnas gemensamma gåva är ett fat och en vas, tillverkade i graalteknik. Glaset är i återvunnen miljökristall med inbrända dekaler av fjärilar, fjärilar som symboliserar Haga. På både fatet och vasen finns dessutom kronprinsessans monogram handmålade i guld.

Gåvan är tillverkad av Glasbolaget i Bro utanför Stockholm och konstnären som har skapat fatet och vasen är Erika Kristofersson Bredberg. Glasbolaget arbetar miljömedvetet och deras glasugn drivs med deponigas, som bildas av organiskt avfall och levereras från den närliggande deponianläggningen Högbytorp.

­– Presenten är noga vald med kronprinsessans miljöengagemang i åtanke. Vasen och fatet symboliserar vikten av varsamhet med jordens resurser och ett hållbart samhälle. Vi hoppas att kronprinsessan ska få glädje av presenten i sitt hem. Dessutom önskar vi att minnesgåvan visar den uppskattning som vi känner inför kronprinsessans arbete, sa Chris Heister.

Lisbeth Schultze, vikarierande landshövding i Västra Götalands län, var också med under presentöverlämningen eftersom kronprinsessan Victoria är hertiginna av Västergötland.