Bråda dagar när Trysunda görs i ordning inför sommarsäsongen

I Höga kusten ligger det som kallas för Sveriges vackraste ö – Trysunda. Under två dagar jobbade länsstyrelsen intensivt för att förbereda inför att anläggningen öppnar för säsongen den första juni.

​John Granbo arbetar på länsstyrelsens avdelning för skötsel och förvaltning av skyddade områden och han ansvarar för 185 reservat som förvaltas av staten.

– En av skillnaden att arbeta med Trysunda jämfört med andra reservat är att det finns så mycket. Vi ska driva och underhålla gästhamnen och vandrarhemmet och det finns många friluftsanordningar, säger John.

Med sig till ön hade han ett team skickliga hantverkare som skulle hinna en mängd saker. På årets lista står bland annat renovering av en handikappanpassad mulltoalett, se över fårstängsel, sätta upp nya skyltar och titta till de grillplatser som är utplacerade på ön. För första gången har man renoverat en gistvall, vilket är en ställning för upphängning av fiskenät. I arbetet ingår dessutom att sköta slåtter och bete på ön.

Under nästa vecka kommer några av killarna i teamet åka tillbaka för att göra klart det som inte hanns med denna gång. Så allt är på plats lagom till att det är dags för årets många besökare att upptäcka ön och kanske hitta en ny favoritplats. John själv återkommer gärna till Storviken, helst under en blåsig dag då stenarna rullar i vågorna.

>Här kan du läsa mer om Trysunda naturreservat.

>Titta på ett klipp från arbetena på ön.