Algblomning i Hudiksvallsfjärden

Informationscentralen för Bottniska viken fick idag in en rapport om en algblomning i Hudiksvalls småbåtshamn i Hudiksvallsfjärden. Den består sannolikt av blågröna alger och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte låta hundar dricka av vattnet.

Algblomning_Hudiksvalls_småbåtshamn.jpgTurkosfärgad algblomning i Hudiksvalls småbåtshamn. Foto: Norrhälsinge miljökontor.

En algblomning iakttogs under förra veckan vid Hudiksvalls småbåtshamn i Hudiksvallsfjärden. Blomningen var turkos i färgen. Informationscentralen bedömer att det troligen rör sig om blågröna alger.

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen rekommenderar att man inte badar på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.  

Rapportera in algblomningar

Så länge förutsättningarna är de rätta, med soligt, vindstilla väder och näring i vattnet, kan ytterligare algblomning uppstå längs kusten. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111, eller på vår Facebooksida, Informationscentralen för Bottniska viken.