Algblomning vid Halsön i Kalix kommun

170726. Informationscentralen för Bottniska viken fick idag in en rapport om en algblomning vid Kallskärs badplats på Halsön i Kalix skärgård. Den består sannolikt av blågröna alger och vi rekommenderar att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte låta hundar dricka av vattnet.
Fot på grönfärgad algblomning

​En algblomning iakttogs på onsdagsmorgonen vid Kallskärs badplats på Halsön i Kalix skärgård. Blomningen var grön till färgen. Informationscentralen bedömer att det troligen rör sig om blågröna alger. 

Håll barn och husdjur borta från algerna

Informationscentralen rekommenderar att man inte badar på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar. Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.  

Rapportera in algblomningar

Så länge förutsättningarna är de rätta, med soligt, vindstilla väder och näring i vattnet, kan ytterligare algblomning uppstå längs kusten. Rapportera algblomningar till kommunens miljökontor eller direkt till Informationscentralen via vår telefonsvarare på nummer 010-2254111, eller på vår Facebooksida, Informationscentralen för Bottniska viken.

 Content Editor

​Korta råd vid algblomning

Broschyr: Alger - Vad är det?