Ännu inga alger i Bottniska viken

Informationscentralen för Bottniska viken har ännu inte fått in några rapporter om algblomningar. Det beror troligtvis på den senare tidens ostadiga väder med regn och blåst. Om det blir soligt och vindstilla väder kan algblomningar uppstå under juli och augusti.

Alger vill ha näring, sol och vindstilla väder för att blomma

Det har ännu inte kommit in några rapporter om blågröna algblomningar i Bottniska viken. Om det blir varmt, soligt och vindstilla väder kan algblomningar uppstå.

I grunda vikar värms vattnet upp fortare och där kan det finnas förutsättningar för att alger ska börja blomma. Även om temperaturen i vattnet är tillräcklig krävs också god tillgång på näring och solljus för att blomningar ska uppstå. Läs mer om algblomningar under de interna länkarna till höger.

Algblomningar har börjat i Östersjön

Satellitbilder från SMHI visar att algblomningen har startat i Egentliga Östersjön. Algsituationen ute till havs analyseras från satellitbilder dagligen och kan följas på SMHI:s webbsida.

Rapportera in till Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV)

Om du upptäcker en algblomning, döda sälar, en större mängd döda fiskar och fåglar eller någon annan ovanlig händelse vill Informationscentralen gärna få in en rapport om detta. Kontakta oss via mail icbv@lansstyrelsen.se eller telefon 010-2254111. Informationscentralens telefonsvarare kommer att avlyssnas dagligen under säsongen.

 Content Editor ‭[1]‬

 Content Editor ‭[2]‬