Havstulpaner och tvätt av båtbottnar

Havstulpaner på skrovet kan vara ett gissel för båtägare genom att de bromsar upp hastigheten och ger ökad bränsleförbrukning. Om havstulpanerna tvättas bort när de är små slipper man problemet för resten av säsongen, och med kunskap om när det är dags för båtbottentvätt kan man avstå från att måla med giftiga och kostsamma bottenfärger.
Foto på havstulpaner som sitter fast på båtskrov

Var finns havstulpaner?

Havstulpanernas nordliga gräns ligger vid Holmöarna i Umeå kommun. Norr om detta behöver alltså inte båten tvättas.

När är det dags att tvätta båten?

Från mitten av juli till början av augusti brukar det vara dags för havstulpanernas larver att sätta sig fast på hårda ytor, inklusive båtskrov. Tidpunkten för detta varierar mellan olika områden och styrs bland annat av vattentemperaturen.

Om du har möjlighet att känna med handen om det finns påväxt så är det den säkraste metoden att avgöra när havstulpanerna satt sig fast i just ditt område.

När havstulpanerna precis har satt sig fast och fortfarande är små är de lätta att ta bort från båtskrovet antingen för hand eller med hjälp av borsttvätt eller högtryckstvätt.

Havstulpanprojektet

Havstulpanprojektet drivs av Skärgårdsstiftelsen. Syftet med projektet är att undersöka och sprida information om när havstulpanerna sätter sig fast för att på så sätt minska och på sikt få slut på användandet av giftiga båtbottenfärger. Projektet får hjälp av skärgårdsbor, båtklubbar och tillsynsmän från Skärgårdsstiftelsen i Stockholms län med att kontinuerligt undersöka havstulpanernas fastsättning vid ett antal kontrollstationer från Umeå till Ystad.

Skärgårdsstiftelsen går ut med havstulpanvarningar. För att få dessa varningar kan man anmäla sig genom att skicka ett SMS till 71120 och skriva Havstulpan start.

Ytterligare information om havstulpanprojektet finns till höger.