Arevattnet

Atoklimpen. FOTO AK

Stugan vid Arevattnet är öppen. Den har 2 rum, 4+2 bäddar. Stugan ligger längs leden mellan Atostugan och Skalmodal. En mycket lättvandrad led som går över Kalfjället hela vägen.

OBS! I dagsläget har det branta ledpartiet ner mot Skalmodal rasat. Så det rekomenderas istället att gå mot Skalvattnets östra ände och ner där, alternativt mot Nybrott i Norge .

Kostnad: 100 kr/person och natt

Koordinater:
RT90: X 7268750 Y 1442150.
Sweref 99: N 7265966 E 479393.

 

 

Kulturhistoria vid Atoklimpen
Vid Atoklimpen vimlar det av Kulturspår i ett av Sveriges enda kulturreservat. Här finns både kåtatomter från medeltiden, gravar och offerplatser. Atoklimpen består av bergarten Serpentin och har en väldigt speciell flora. Mer info om Atoklimpen

Leden
Leden börjar vid kulturrreservatet Atoklimpen och tar dig vidare över lavrika lättvandrade fjällhedar med utsikt mot norska snöklädda toppar. Väl vid Arevattnet väntar mjukare berg med en rik flora.

Atoklimpen FOTO AK

Floran vid Arevattnet
Arevattnets västra del är en botanisk hotspot. Här kan den botaniskt intresserade bl a finna klippbräcka, renstarr och fjälltätört. Även branterna vid Skalmodal prunkar av blommor, men är svåra att ta sig ner för.

Speciell och skyddsvärd öringstam
I Arevattnet finns en speciell och skydsvärd öringstam, s.k. Arevattenöring. Köttet är blodrött och skinnet glänser i guld och grönt. Sjön är djup (42,5 meter) och rik på kräftdjuret sötvattensmärla (Gammarus lacustris) vilket ger fisken dess röda kött.

Kulturhistoriska spår
Även kring Arevattnet har spår av forna tiders samiska kultur hittats, men spåren är inte lätta att se för ett otränat öga. Kring sjön ligger även ett antal renskötarstugor som ägs av Vapstens sameby.