Durronskalet (rastskydd)

 

Durronskalets rastskydd ligger längs skoter/vinterled ca 9 km norr om Klimpfjäll mitt på kalfjället i det mäktiga Durronskalet. Duorra och skal betyder båda dal på fjället. Den här dalen är bildad av inlandsisens framfart under många årtusenden.

Rastskyddet är tänkt för rast och har inte ved för att övernatta annat än i nödfall.

Koordinater
RT 90: X 7225201 Y 1448639.
Sweref 99: N 7222524 E 486435.

Norgefararleden:
Durronskalet var ett av de första ställen som passerades under handelsresorna mot Norge från Klimpfjäll som gjordes av nybyggarna under slutet av 1800- och början av 1900-talet.

Man samlades vid Norgefarargården i Klimpfjäll innan man tillsammans gav sig av över fjället. Det kunde komma folk åkande ända från Åsele. Från Klimpfjäll gick Norgefararleden upp efter Dårronbäcken, genom Durrenskalet till Tjåkkele och vidare genom Remdalen.  Handelsfärderna till Norge gick vanligen 2 gånger per år med häst och släde. En färd före jul när det kommit tillräckligt med snö och en färd i mars/april när ripjaken var avslutad och skaren ännu bar. Ibland gjorde man också en tur till den norska marknadsdagen, tiendebyttet, i september. Då fick man bära packningen på ryggen, klövja hästen eller använda en liten träsläde som hästen kunde dra.