Krisberedskapsveckan, 8-14 maj 2017

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför startar MSB Krisberedskapsveckan, en kampanj tillsammans med kommunerna. Fokus ligger på vad människor själva kan göra och bidra med vid allvarliga samhällsstörningar. Första Krisberedskapsveckan äger rum 8–14 maj 2017.
Dricksvatten

Med Krisberedskapsveckan vill MSB underlätta när det gäller att kommunicera och väcka invånarnas engagemang för vår gemensamma säkerhet och beredskap. Fokus är vad människor själva kan göra eller bidra med när vardagen inte fungerar som vi är vana vid.​

Under perioden 8-14 maj (vecka 19) 2017 hålls den första krisberedskapsveckan i Sverige. Länsstyrelserna är ambassadörer för kampanjen och erbjuder stöd till kommunerna. I kalendariet nedan finns Värmlands regionala aktiviteter samlade.

MSB servar med löpande information och uppdateringar om veckan, anmäl dig till kommande utskick på Krisberedskapsveckan@msb.se.

Information om krisberedskapsveckan

Aktiviteter i Värmland​

Nedan presenteras de aktiviteter som är på gång i länet i anslutning till och under Krisberedskapsveckan 2017. Har du en aktivitet du vill göra reklam för? Maila information om den till catrin.hasewinkel@lansstyrelsen.se. ​

Nätverksfrukost 8 maj, 08:00-10:30

Krisberedskapsveckan dras igång med ett frukostseminarium på temat påverkanskampanjer. Klicka här för att läsa mer och anmäla dig.

Civilförsvarsförbundet och Medborgarskolan bjuder in till:

72 timmar – Är du förberedd när krisen kommer?

Är du förberedd om krisen kommer? Samhället ställer inga krav på hur länge du ska klara dig själv i ett krisläge. Men när resurserna är begränsade och behoven är stora prioriteras extra utsatta grupper som äldre och sjuka. Klarar du dig själv i 72 timmar (3 dygn) så avlastar du samhällets krisorganisation.​

Ge dig själv, familj, vänner och grannar förutsättningarna för att klara er igenom en allvarlig händelse eller kris. Civilförsvarsförbundet och Medborgarskolan välkomnar dig till ett seminarium på 90 minuter där du får kunskap om kommunens krisberedskap och vilket ansvar du har som privatperson när en kris inträffar. Efter tillfället kommer du att ha stärkt din förmåga att själv kunna hantera konsekvenserna av en kris.

Du lär dig hur du tillgodoser grundläggande behov så som mat, vatten, värme och information när det sker svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner, till exempel elavbrott eller översvämningar. 

Föreläsningen är kostnadsfri och riktar sig till alla. Obligatorisk anmälan, senast torsdag 11 maj.

Plats: Medborgarskolan, Drottninggatan 48, Karlstad

Tid: Lördag 13 maj kl 11:00-12:30 eller 13:00-14:30

Anmälan: 11:00-12:30

Anmälan: 13:00-14:30

Karlstads universitet

Quiz: Är du beredd om krisen kommer?
Quizet ligger på webbplatsen www.criseit.org och har tagits fram inom projektet CriseIT som handlar om att utveckla verktyg, metod och utbildningsmaterial som stödjer virtuella krisövningar.

Öppet hus i RiskLab, Karlstads universitet
Tisdag 9 maj klockan 12:00-13:00 är det öppet hus i RiskLab på Karlstads universitet, sal 21A259.

I RiskLab kommuniceras och visualiseras forskningsfrågor, om till exempel krisberedskap, på ett lättillgängligt och roligt sätt. Kom och testa våra pedagogiska verktyg som till exempel Floodville och Riskköping.

​Arvika kommun

Onsdag 10 maj klockan 10:00-17:00 kommer kommunen, tillsammans med polisen och FRG, stå på torget i Arvika för att informera om hur du klarar krisen. De kommer bland annat att visa en krislåda. 

Eda kommun

Lördagen 13 maj kommer Eda kommun och räddningstjänsten att medverka vid Charlottafirandet, som fyller 50 år. De finns på plats cirka klockan 10:00 på Storgatan i Charlottenberg med en monter. De kommer att informera om krisberedskap och visa en krisberedskapslåda med innehåll.

Filipstads kommun

Den 6-7 maj kommer Filipstads kommun tillsammans med Civilförsvarsförbundet delta i Filipstads mässa, där det bland annat kommer att informeras om hur man skall förbereda sig vid en eventuellt kris 72 h.

> Läs mer om arrangemanget​

Forshaga kommun

Onsdag 10 maj klockan 18:00-20:00 är det öppet hus på brandstationen i Forshaga. Då finns personal från räddningstjänsten på plats för att visa krislådan och prata krisberedskap.​

Grums kommun

Onsdag 10 maj klockan 18:00-20:00 är det öppet hus på brandstationen i Grums. Räddningstjänsten pratar krisberedskap och visar krislådan.​

Hagfors kommun

Kommunen är under hela krisberedskapsveckan i biblioteket och visar upp krislådan. Onsdag 10 maj, klockan 18:00,  kommer räddningschef Håkan Finnkvist dit och informerar om krisberedskap.

Hammarö kommun

Onsdag 10 maj klockan 18:00-20:00 bjuder Hammarö kommun och räddningstjänsten in till en föreläsning på temat Så här klarar du krisen i Sessionssalen i kommunhuset på Hammarö.​

Karlstads kommun

Måndag 8 maj till söndag 14 maj visas en film om krisberedskap på Karlstadsbussarnas TV-skärmar.​

Lördag 13 maj klockan 10:00-14:00 finns räddningstjänsten och Karlstads kommun på plats på Soltorget för att visa krislådan och tipsa om krisberedskap.​

Kils kommun

Torsdag 11 maj och fredag 12 maj klockan 10:00-14:00 finns Kils kommun på plats på Bibliotekstorget för att informera om krisberedskap, visa en krislåda och dela ut informationsmaterial. ​

Munkfors kommun

Måndag 8 maj finns räddningstjänsten och Munkfors kommun på plats på Forsnässkolan för att prata krisberedskap och visa elever och lärare hur en krislåda med "bra-att-ha-saker" kan se ut. Ett informationsblad om tips om bra saker att ha hemma för att klara en kris delas ut. 

Måndag 8 maj till fredag 12 maj kan besökare i Munkfors kommunhus titta på krislådan som är placerad i kontaktcenter i entrén till kommunhuset. 

Storfors kommun 

Krisdag 15 maj med följande inslag:

Föreläsning om 72 h.

  • Klockan 10:00-11:00 föreläsning på Vargbroskolan, där målgruppen är årskurs 7-9 + lärare.

Sunne kommun

Fredag 5 maj deltar Räddningstjänsten på Sunne vårmarknad, där de visar upp en krisberedskapslåda och informerar om hemberedskap.

Säffle kommun

Lördag 13 maj, cirka klockan 10:00, krisberedskapsinformation på vårmarknaden. Informationen hålls utanför stadshuset i Säffle, och handlar om hur du klarar krisen. Exempel på krislåda visas.  

Torsby kommun

Kommunen är under krisberedskapsveckan på Torsby bibliotek med utställning och visar krislådan. 

Fredag 12 maj, klockan 12:00, kommer brandman Johan Brolin och säkerhetssamordnare Johan Westh och informerar om vad som kan hända vid en kris och hur man kan förbereda sig.

Årjängs kommun

Torsdagen den 11 maj, kl. 14:00 - 18:00
Träffa ambulans, räddningstjänst och polis på Räddningsstationen i Årjäng.

Lördagen den 13 maj, kl. 10:00 - 14:00
Krisberedskapsinformation på Best Western Hotell i Årjäng.

> Läs mer om arrangemangen


 

Med reservation om lokala programändringar.