Nyheter 

Här hittar du nyheter från alla länsstyrelser, både regionala och gemensamma.

Urval: Djur & natur, RovdjurRensa urval
Din sökning gav 988 träffar
 • Förvaltningsplan för rovdjuren i Kronobergs län är nu färdig

  2015-10-05

  En plan för förvaltningen av stora rovdjur i Kronobergs län är nu färdig och godkänd av länets viltförvaltningsdelegation.

 • 906 björnspillningsprover insamlade i länet

  " "
  2015-10-02

  Fram till den 25 september har det kommit in 906 prover på björnspillning i Västernorrland. Men, vi vill ha in fler prover från Härnösand och Timrå där endast 35 prover kommit in.

 • Vargar fällda vid skyddsjakt

  " "
  2015-09-30

  I september har varg vid två tillfällen skjutits under pågående angrepp på tamdjur, båda i Ljusdals kommun.

 • Vargtiken i Sjundareviret skjuten

  " "
  2015-09-29

  Tidigt på tisdag morgon dödades en av vargarna i Sjundareviret, i den del av reviret som ligger i Stockholms län.

 • Vargtiken i Sjundareviret skjuten

  " "
  2015-09-29

  Tidigt på tisdag morgon dödades en av vargarna i Sjundareviret i den södra länsdelen. Enligt uppgift var den på väg att angripa en hund några mil från Nykvarn. Hundägaren fällde vargen med hänvisning till paragraf 28 i jaktförordningen som innebär skyddsjakt på enskilt initiativ för att fred...

 • Årets licensjakt på björn i Värmland är avslutad

  " "
  2015-09-29

  Igår måndag 28 september fälldes den andra av två björnar som tilldelats i årets licensjakt på björn i Värmlands län. Därmed är jakten avlyst och avslutad. Båda björnarna som har fällts i år var hanar, vilket också var målsättningen med jakten. Eventuella björnhonor som etablerar sig i länet ska så ...

 • Rovdjursalert för tamdjursägare

  Får innanför stängsel och lapptyg
  2015-09-29

  Vill du veta om det skett ett rovdjursangrepp i närområdet? Rovdjursalert är ett sms-utskick som riktar sig till tamdjursägare i Uppsala län, alltså personer med djurbesättningar.

 • Vi ser gärna att du är delaktig i rovdjursinventeringen

  Får innanför stängsel och lapptyg
  2015-09-28 Pressmeddelande:

  ?Länsstyrelsen går nu över från den äldre rapporteringstjänsten Rovobs till nya Skandobs, som är gemensam för hela Sverige samt Norge. Med hjälp av appen Skandobs Touch och din mobil kan du nu ta en bild på ett spår och rapportera direkt ifrån skogen.

 • Viltförvaltningsdelegationen hade höstens första möte på Grimsö

  Björnfamilj
  2015-09-24

  Under onsdagen den 23 september höll viltförvaltningsdelegationen i Gävleborg sitt första höstmöte tillsammans med sin nya ordförande, landshövding Per Bill. Mötet hölls på Grimsö forskningsstation i ...

 • Lodjur angrep lamm i Norrtälje

  Lo. Foto: Mattias Jansson.
  2015-09-22

  Ett större rovdjursangrepp inträffade på måndagen på Singö som ligger i den nordligaste delen av Norrtälje kommun. Totalt dödades elva lamm och ett saknas.

 • Fem järvar får skjutas

  Lo. Foto: Mattias Jansson.
  2015-09-18 Pressmeddelande:

  Länsstyrelsen har tagit beslut om skyddsjakt på fem (5) järvar i del av Sorsele kommun. Förutom att samebymedlemmar får jaga får även älgjägare i området möjlighet att delta i jakten. Den som har jakträtt på älg i området har också rätt att under pågående älgjakt jaga järv, förutsatt att jaktledare ...

 • Ännu ett får rivet i Sjundareviret

  Lo. Foto: Mattias Jansson.
  2015-09-16

  På onsdagsmorgonen dödades ytterligare ett får i en hage på Molstabergs säteri. Länsstyrelsens personal har konstaterat att det rör sig om angrepp från varg även denna gång.

 • Ny rapport om rovdjursförekomsten i länet

  Lo. Foto: Mattias Jansson.
  2015-09-16

  Länsstyrelsen bedömer att Gävleborg hyser cirka 80 lodjur, 47-70 vargar, 380 björnar och 50-65 kungsörnar. Siffrorna är endast ungefärliga uppskattningar, då det inte är möjligt att fastställa ett exakt antal djur. Det varierar under året och mellan år. Syftet med inventeringarna är framför allt att...

 • Ännu ett får rivet i Sjundareviret

  Lo. Foto: Mattias Jansson.
  2015-09-16

  På onsdagsmorgonen dödades ytterligare ett får i en hage på Molstabergs säteri. Personal från Länsstyrelsen i Stockholm har konstaterat att det även denna gång rör sig om angrepp från varg.

 • Nu går det att söka bidrag till skyddsväst för hund

  Foto: www.fotoakuten.se
  2015-09-14

  Du kan söka bidrag till en skyddsväst för hund mot rovdjur hos Länsstyrelsen. Bidraget varierar beroende på modell av skyddsväst.

 • Bidrag till stängsel som kan skydda tamdjur mot rovdjur

  Foto: www.fotoakuten.se
  2015-09-14

  Nu är det återigen möjligt för lantbrukare i områden med varg, björn eller lodjur att söka bidrag till stängsel mot rovdjur på jordbruksmark.

 • Djurhållare får sms om rovdjursangrepp i närområdet

  Foto: www.fotoakuten.se
  2015-09-11

  Ibland händer det att stora rovdjur som varg, lodjur och björn angriper tamdjur som får och ibland nöt. Efter ett angrepp finns det risk att rovdjuret återkommer till samma besättning eller område och därför är det viktigt att de som har djur i närheten ser över sina stängsel och ökar tillsynen om e...

 • Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt korrekt

  Foto: www.fotoakuten.se
  2015-09-10

  Länsstyrelsen Stockholms beslut om skyddsjakt på en varg i Sjundareviret var juridiskt korrekt. Det konstaterar Naturvårdsverket som har avslagit de överklaganden som har gjorts mot Länsstyrelsens beslut från augusti.

 • Årets licensjakt efter björn blev kortvarig

  Foto: www.fotoakuten.se
  2015-09-10 Pressmeddelande:

  Den 29 augusti avslutades licensjakten efter björn i Västerbotten efter att 16 björnar fällts. Då hade jakten bara pågått i nio dagar. De 16 fällda björnarna var en mer än vad kvoten tillät.

 • Björnjakten fredag 4 september: 11 björnar återstår att skjuta

  Foto: www.fotoakuten.se
  2015-09-04

  Kvoten är fylld i två av delområdena och jakten i dessa områden är därför avlyst.