Nyheter 

Här hittar du nyheter från alla länsstyrelser, både regionala och gemensamma.

Urval: Djur & natur, RovdjurRensa urval
Din sökning gav 808 träffar
 • Årets inventering av varg och lodjur klar

  Lounge. Foto: Nelly Grönberg
  2014-04-23 Pressmeddelande:

  Arbetet med inventering av rovdjur har under vintern visat att det i länet finns minst tre revirmarkerande vargpar. Länsstyrelsens rovdjursspårare har också hittat sex familjegrupper med lodjur – nio ...

 • Björn avlivades i Fisklösadalen efter beslut om skyddsjakt

  Björn på språng.
  2014-04-22 Pressmeddelande:

  Fredagen den 18 april fattade Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt. Samma dag avlivades en björnhane i Fisklösadalen, Krokoms kommun.

 • Förundersökning om avlivat lodjur läggs ner

  Lodjur
  2014-04-22

  På kvällen den 11 mars avlivades ett lodjur i Gislavedstrakten. Då det var osäkert om kriterierna för skyddsjakt enligt § 28 Jaktförordningen var uppfyllda överlämnades ärendet till polisen för vidare...

 • Sannolikt vargangrepp i Osby kommun

  Lodjur
  2014-04-20

  En tacka fick avlivas efter ett rovdjursangrepp under natten till påskdagen i Visseltofta i Osby kommun. Skadorna tyder på att fåret angripits av varg.

 • Ingen skyddsjakt på vargarna i Junsele

  Lodjur
  2014-04-14

  Naturvårdsverket beslutade avslå Vilhelmina södra samebys senaste skyddsjaktsansökan på det vargpar som befunnit sig i samebyns vinterbetesområde för ren. Naturvårdsverket bedömer att sannolikheten för att allvarlig skada ska uppstå är låg.

 • Vargen i Edsele fälldes inte under skyddsjakten

  Lodjur
  2014-04-14

  Tiden för skyddsjakten på vargen som uppehållit sig i trakterna av Edsele har löpt ut. Ohredahke sameby har samlat merparten av renhjorden för flytt till åretruntmarkerna och risken för allvarlig skada är liten.

 • Att leva med hund i vargrevir

  en hund
  2014-04-14

  Hundinstruktören och etologen Tobias Gustavsson föreläser om vargars och hundars beteende. Föreläsningen i Örebro är flyttad till 6 maj.

 • Häst i Laxne sannolikt inte biten av varg

  Varg i hägn
  2014-04-11

  Under torsdagen nåddes Länsstyrelsen av uppgifter om att en person i närheten av Laxne i tisdags upptäckt skador på en av sina hästar som tolkats som vargbett.

 • Skyddsjakt efter lo avslutad

  Lodjur
  2014-04-10

  I Halland har ett stort antal loangrepp på fårbesättningar rapporterats under 2014. Den 11 mars beviljade naturvårdsverket tillstånd till skyddsjakt efter en sändarförsedd lo av hankön och i går, den ...

 • Föreläsning om hund i vargrevir

  En beagle
  2014-04-10

  Hundinstruktören och etologen Tobias Gustavsson föreläser om vargars och hundars beteende, hund, hundhållning och hundträning i vargrevir. Välkommen!

 • Nya pengar till stöd för stängsel mot rovdjur!

  Foto: Martha Wageus
  2014-04-09

  Nu har det blivit klart att det kommer finnas ett stöd även under 2014 för uppsättning av stängsel mot rovdjur. I dagsläget vet Länsstyrelsen inte när det kommer att gå att söka stödet men mer informa...

 • Varg fotograferad vid Hölö

  Foto: Martha Wageus
  2014-04-07

  Det har under de senaste dagarna rapporterats observationer av varg i södra Stockholms län. Länsstyrelsen uppmanar nu fårägare att se över sina stängsel.

 • Det här gjorde naturvårdsenheten 2013

  I Västerbottens natur 2013
  2014-04-03

  I den nya årsberättelsen ”I Västerbottens natur 2013” sammanfattas naturvårdsenhetens arbete under 2013. Det handlar om allt från bildande av nya naturreservat till naturvårdsbränning och utbytta broa...

 • Ett antal synobservationer av varg har gjorts de senaste dagarna

  Vargens ögon
  2014-04-03

  Vi har fått fyra olika rapporter om varg i de södra delarna av Kalmar län. Lördag morgon, 29 mars sågs, en varg vid Södra Slätafly. Måndag natt, 31 mars, såg föraren av en timmerbil en varg vid Kvilla...

 • Behöver du hjälp med att röja under ditt rovdjursstängsel?

  Vargens ögon
  2014-04-01

  För att ett rovdjursavvisande stängsel ska fungera krävs det att man håller rent från gräs och sly under tråden, så att den höga spänningen i stängslet upprätthålls. Får många djurägare kan detta vara ett bekymmer, då stängslen är långa och röjningen blir tidskrävande.

 • Möjlig varg norr om Spjutsbygd

  Möjlig varg norr om Spjutsbygd
  2014-03-31

  Efter tips från allmänheten konstaterar Länsstyrelsens rovdjursspårare att man inte kan bortse från att det är en varg som rört sig strax norr om Spjutsbygd.

 • Konsten att bygga en järvfälla

  Järvfälla
  2014-03-31

  Vi har under nio veckor haft biologistudenten David Höök som praktikant inom rovdjursförvaltningen. David ger en första rapport från fältarbete och specifikt ett järvforskningsprojekt för att sätta up...

 • DNA-analys ger svar om varg i länet

  Järvfälla
  2014-03-28 Pressmeddelande:

  Länsstyrelsen har under februari och mars månad följt upp ett antal rapporter om varg och flera av dem har också kvalitetssäkrats som varg.

 • Förmodat vargangrepp

  Varg. Foto: Lars Petersson.
  2014-03-24

  Natten till den 22 mars skedde ett förmodat vargangrepp på får söder om Skillingaryd

 • Nu ska miniminivåer för rovdjuren beslutas

  Varg. Foto: Lars Petersson.
  2014-03-21

  Arbetet med att fastställa miniminivåer för varg, björn, järv och lo har nu påbörjats i alla län. Förslag till miniminivåer ska ha inkommit till Naturvårdsverket senast den 22 september 2014 och uttryckas som antal föryngringar.