Nyheter 

Här hittar du nyheter från alla länsstyrelser, både regionala och gemensamma.

Urval: Djur & natur, RovdjurRensa urval
Din sökning gav 859 träffar
 • Hittills har elva björnar har fällts

  2014-08-21 Pressmeddelande:

  Tidigt i morse började årets björnjakt. Fram till klockan 15.30 i dag har elva björnar fällts i Dalarna. En björn i Älvdalens kommun, fyra i Orsa kommun, en i Mora kommun, tre i Rättviks kommun och två i Falu kommun.

 • Nu inleds årets björnjakt

  2014-08-20

  Torsdagen den 21 augusti inleds licensjakten på björn i Gävleborg. Högst 36 björnar får fällas i länet.

 • På torsdag börjar årets björnjakt

  2014-08-20

  Nu på torsdag den 21 augusti startar årets licensjakt på björn i länet. Sammanlagt får 62 björnar skjutas i Dalarna fördelat på fyra områden.

 • Kriterier för skyddsjakt ännu inte uppfyllda

  2014-08-18

  Länsstyrelsen Skåne fått in en tredje ansökan om skyddsjakt på varg. Länsstyrelsens samlade bedömning är att samtliga kriterier för att bevilja skyddsjakt ännu inte är uppfyllda och ansökan avslås. Länsstyrelsen kommer dock att ompröva sitt beslut om ytterligare angrepp sker i området.

 • Hästar misstänks rivna av varg

  Varg som ligger på marken
  2014-08-18

  Två hästar av rasen minishetlandsponny har troligen angripits av en varg.

 • Lodjur angrep får utanför Gnesta

  Varg som ligger på marken
  2014-08-18

  Natten till söndag angreps får i en hage utanför Gnesta, sex får dödades och ytterligare två skadades. Länsstyrelsens besiktningsmän kan konstatera att det med stor sannolikhet är lodjur som ligger bakom angreppet.

 • DNA-analys av vargspillning klar

  Varg som ligger på marken
  2014-08-13

  I dag fick Länsstyrelsen DNA-analysen av den vargspillning som hittades nära Vittsjö där får revs i början av augusti. Resultatet är inte tillräckligt tydligt för att med fullkomlig säkerhet bestämma individen.

 • Nytt nej till skyddsjakt på varg

  Varg som ligger på marken
  2014-08-12

  LRF kom i går in med en förnyad ansökan om skyddsjakt på varg i Vittsjö i Skåne. Länsstyrelsen Skåne har i dag beslutat att avslå ansökan.

 • Länsstyrelsen avslår LRFs ansökan om skyddsjakt på varg

  Varg som ligger på marken
  2014-08-08

  – Kraven i regelverk och riktlinjer för skyddsjakt på en varg i norra Skåne är inte uppfyllda, säger Per-Magnus Åhrén, tillförordnad avdelningschef på Länsstyrelsens miljöavdelning.

 • Nytt sannnolikt vargangrepp i Vittsjö

  Varg som ligger på marken
  2014-08-03 Pressmeddelande:

  15 får dödades i ett sannolikt vargangrepp under natten till söndagen. Fåren revs nordost om Vittsjö, några kilometer från den plats där 19 får revs i fredags.

 • 15 får döda efter misstänkt vargangrepp

  Varg som ligger på marken
  2014-08-01 Pressmeddelande:

  Angreppet skedde under natten till fredagen väster om Vittsjö i norra Skåne.

 • Varg identifierad

  Varg som ligger på marken
  2014-07-29

  Länsstyrelsen Skåne har fått svar från en DNA-analys av en spillning från varg som hittades i trakten av Visseltofta i början av juli.

 • Varg har setts i Torsabjörke

  Möjlig varg i Torsbjörke, Sölvesborgs kommun.
  2014-07-28

  Länsstyrelsens rovdjursspårare har efter samtal från djurhållare i byn Torsabjörke, ca en mil norr om Sölvesborg, hittat spår som kan vara från varg.

 • En varg fälld vid skyddsjakt i Ljusdals kommun

  Möjlig varg i Torsbjörke, Sölvesborgs kommun.
  2014-07-28

  En varg fälldes på söndagsmorgonen den 27 juli i Södra Veckebo utanför Färila i Ljusdals kommun, med stöd av Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt efter en varg. Skyddsjakten är därmed avlyst.

 • Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt på varg i Färila

  Möjlig varg i Torsbjörke, Sölvesborgs kommun.
  2014-07-14

  Länsstyrelsen har i dag måndagen den 14 juli, beslutat om skyddsjakt på en varg i Färila i Ljusdals kommun i Hälsingland. Detta efter den senaste tidens händelser, då en varg rört sig nära bebyggelse och tidigare angripit får. Länsstyrelsen avslog den 24 juni en ansökan om skyddsjakt på varg i samma...

 • Licensjakt på björn i Värmlands län

  Möjlig varg i Torsbjörke, Sölvesborgs kommun.
  2014-07-11

  Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt efter högst två björnar i Värmlands län under 2014 och jaktområdet gäller hela länet. Jakten får bedrivas från och med den 21 augusti till och med den 15 oktober eller till dess att Länsstyrelsen dessförinnan avlyser jakten.

 • Bekräftat vargangrepp på får, väster om Skillingaryd

  Varg
  2014-07-06

  På morgonen lördagen den 5 juli hittades 6 döda får och några skadade i en hage i Ålaryd, väster om Skillingaryd. Besiktningsmannen från Länsstyrelsen i Jönköpings län anser att angreppet orsakats av ...

 • Länsstyrelsen fattar beslut om licensjakt efter björn 2014

  Varg
  2014-07-03

  Länsstyrelsen Gävleborg har idag beslutat om licensjakt efter högst 36 björnar i Gävleborgs län 2014. Nytt för i år är att rapporteringstiden för fälld eller påskjuten björn kortats ner till en timme från och med det att 10 st björnar återstår av tilldelningen. Dagens beslut ersätter tidigare beslut...

 • Lodjur och varg i förslag till miniminivåer för rovdjur

  Lodjur i hägn. Foto Per Folkesson
  2014-07-03 Pressmeddelande:

  Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har på begäran från Naturvårdsverket föreslagit miniminivåer för lodjur och varg i länet.

 • Ny inventeringsrapport för de stora rovdjuren i Värmland

  Lodjur i hägn. Foto Per Folkesson
  2014-06-30

  Nu är den årliga rovdjursinventeringen för Värmlands län genomförd och sammanställd. Rapporten gäller inventeringsperioden 2013/2014.