Nyheter 

Här hittar du nyheter från alla länsstyrelser, både regionala och gemensamma.

Urval: Djur & natur, RovdjurRensa urval
Din sökning gav 942 träffar
 • 15 björnar får fällas under årets licensjakt

  2015-06-29 Pressmeddelande:

  En tilldelning på 15 björnar, inga specifika jaktområden och återigen möjlighet till åteljakt. Det är några av delarna i beslutet för höstens licensjakt som tagits av Länsstyrelsen Västerbotten.

 • Enighet kring etik vid björnjakten

  2015-06-29

  Tisdagen den 16 juni höll länsstyrelsen ett möte i Falun om jaktetik och den lagstiftning som reglerar licensjakten på björn. - Vi är övertygade om att just jaktetik är en viktig fråga för framtida acceptans för jakt, säger Jonas Bergman, funktionssamordnare vid Länsstyrelsen Dalarnas viltfunktion.

 • Björn har skadat bikupor

  Akutstängsel
  2015-06-23

  Under maj och juni har Länsstyrelsen besiktat sex angrepp på bikupor inom området Tämnaren-Månkarbo-Uppsala-Heby. Samtliga har haft besök av björn.

 • 26 får dödade vid rovdjursangrepp

  Varg. Foto: Hanna Dittrich Söderman.
  2015-06-22

  På midsommaraftons morgon upptäcktes 26 dödade får vid en gård utanför Gnesta i södra Stockholms län. Gården ligger i det nybildade Sjundareviret, och Länsstyrelsens besiktningsmän har konstaterat...

 • Vargstammen är stabil visar vinterns varginventering

  Spår genom vinterlandskap
  2015-06-22

  Utifrån inventeringsresultatet kan länets vargpopulation vintern 2014/2015 uppskattas till cirka 180 vargar. För lo visar resultatet en minskning i antalet familjegrupper sedan föregående säsong. Fyra...

 • Varg angrep fårbesättning

  Spår genom vinterlandskap
  2015-06-20

  Under natten till midsommarafton har det skett ett vargangrepp i Sjundareviret, på gränsen mellan Stockholm och Södermanland.

 • Varg angrep får i Sandhamn

  Varg nagrep får
  2015-06-19

  Under förmiddagen har Länsstyrelsens tre besiktningsmän konstaterat angrepp av varg på får i hage i Sandhamn, Karlskrona kommun, norr om Torhamn.

 • Intresseanmälan för röjning under rovdjursavvisande stängsel

  Varg nagrep får
  2015-06-18

  För att ett rovdjursavvisande stängsel ska fungera krävs det att man håller rent från gräs och sly under tråden, så att den höga spänningen i stängslet upprätthålls. Länsstyrelsen erbjuder dig med godkända rovdjursavvisande stängsel att anmäla ditt intresse för att få hjälp med röjning under betessä...

 • Länsstyrelsen Dalarna har fattat beslut om jakt på 55 björnar

  Varg nagrep får
  2015-06-18 Pressmeddelande:

  Länsstyrelsen har fattat beslut om årets licensjakt på björn där 55 björnar får skjutas. Även i år finns en kvot på björnhonor i två av fyra delområden.

 • Lamm rovdjursdödade på Adelsö

  Varg nagrep får
  2015-06-18

  Under onsdagen fick Länsstyrelsen in en rapport om tre rovdjursdödade lamm på Adelsö i Ekerö kommun. Besiktningen visar att det troligen är en varg som dödat djuren. - Tamdjursägare i området bör se över sina stängsel, säger Jakob Broander, besiktningsman på Länsstyrelsen.

 • Rovdjursnyheter i Stockholms län

  björn utanför hallstavik
  2015-06-16

  De första tecknen på att det fötts vargvalpar i Sjundareviret har nu kommit. Dessutom har Länsstyrelsen fått in bekräftade uppgifter om varg på Adelsö, samt foto på en stor björn utanför Hallstavi...

 • Nyheter från Sjundareviret

  Varg i hägn
  2015-06-16

  De första tecknen på att det fötts vargvalpar i Sjundareviret, som gränsar mot Södermanlands län, har nu kommit.

 • Nya siffror på varg, lodjur och kungsörn i länet

  Foto: Per Wedholm
  2015-06-10

  Under vintern 2014/2015 har Länsstyrelsens rovdjursspårare spårat lodjur och varg. Vi har också spanat efter spelflygande kungsörn under våren. Inventeringarna har resulterat i tio föryngringar av lod...

 • Läs landshövdingens debattartikel om rovdjursförvaltning

  Björn går på en myr.
  2015-06-09

  Landshövding Jöran Hägglund har skrivit en debattartikel om rovdjursförvaltning. Den kan du läsa här.

 • Ditt öga gör skillnad

  Öppet öga
  2015-06-09 Pressmeddelande:

  Har du en uppstoppad fågel som du tänkt sälja? Eller undrar du om du ska ta hand om rådjursungen som verkar vara övergiven i skogen? Att ta med sig vild natur hem kan vara både lockande och kännas rät...

 • Kvalitetssäkrat vargangrepp i Boön

  Öppet öga
  2015-06-05

  Den 3-4 juni 2015, har vargangrepp kvalitetssäkrats på nötboskap (två kalvar) i Boön, Älmhults kommun. Tamdjursägare i området rekommenderas att ta in djuren nattetid.

 • Rovdjurs-sms för tamdjursägare och hjorthägnsinnehavare

  Lodjur
  2015-06-01

  Vill du veta om det skett ett rovdjursangrepp i närområdet? Rovdjurs-sms är ett utskick som riktar sig till personer med tamdjurbesättningar och innehavare av hjorthägn i Blekinge län.

 • Viltförvaltningsdelegationen tog beslut om årets älg- och rovdjursjakt

  Lodjur
  2015-05-27 Pressmeddelande:

  På viltförvaltningsdelegationens möte onsdag 27 maj beslutades om övergripande riktlinjer för årets älg- och rovdjursjakt. I princip blir det samma riktlinjer som jaktåret 2014. Beslut togs också om fällavgifter för älg. Dessutom beslutades om förvaltningsmål för järv och lodjur.

 • Skyddsjakt på en varg i Sörmark

  Lodjur
  2015-05-26

  Lördagen 23 maj fattade Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på en varg i Sörmark, Torsby kommun, som rört sig kring bebyggelsen under vintern. På den senaste tiden har den upprepade gånger observerats på mycket nära håll och varit svår att skrämma bort.

 • Här kan du se djuren återvända till den branddrabbade skogen

  Lodjur
  2015-05-21

  Ett kort bildspel med bilder på djur som passerar en rörelseutlösande kamera i den branddrabbade skogen har sen det lades ut på Facebook den 19:e maj visats över 11 000 gånger. Kameran är uppsatt av Länsstyrelsens viltvårdshandläggare.