Rapport om att människa jagades av varg – var sannolikt en hund

I fredags, den 20 oktober, fick Länsstyrelsen en rapport om att en man hade förföljts av en varg i närheten av Västerhaninge, Haninge kommun. Enligt Länsstyrelsens bedömning rörde det sig dock om en hund och inte en varg.

Efter att ha fått rapporten om att en person hade jagats av en varg i närheten av Västerhaninge åkte Länsstyrelsens rovdjurshandläggare tillsammans med en rovdjursutbildad spårhund omedelbart till platsen. Spårhunden spårade ordentligt av området utan att markera för varg. Länsstyrelsen bedömer att det var en hund som följt efter mannen.

Uppgifter om den påstådda förföljelsen av varg har bland annat rapporterats i media.

– Vi har respekt för människors oro gällande varg. Därför är det viktigt att uppgifter som sprids är korrekta, säger Göran Åström, miljödirektör vid Länsstyrelsen.

Om du möter en varg

Att få se en varg är ovanligt, men om du möter en varg som inte vänder om och du upplever situationen som obehaglig ska du skrämma vargen. Gör dig stor och väsnas och gå eller spring mot vargen. Du kan även kasta något mot vargen. Spring inte från vargen, det kan trigga jaktinstinkten. Är det en akut och farlig situation, ring 112.

Koppel och stängsel

Länsstyrelsen uppmanar hundägare på Södertörn att hålla sina hundar kopplade. Tamdjursägare bör se över sina stängsel.

Rapportera vargobservationer

Meddela observationer av varg och andra rovdjur på rovobs.se. Länsstyrelsen är även intresserad av att ta del av fotografier och filmer på varg, fångar du en varg på bild skicka den gärna till rovdjur.stockholm@lansstyrelsen.se.