24 februari: Sverigefinnarnas dag

Drygt en halv miljon sverigefinnar utgör en av fem nationella minoriteter i Sverige. Sedan 2011 firas sverigefinnarnas dag den 24 februari.

I Stockholm firas dagen på Finlandsinstitutet och Sverigefinländarnas delegationen korar ”Årets sverigefinska minoritetskommun”.
Sverigefinnarnas officiella flagga har funnits sedan 2014.

Sverige och Finland var ett och samma rike i över 600 år och har ett historiskt band till varandra. Sverigefinnar är benämning på i Sverige bosatta finskspråkiga personer. Omkring en halv miljon sverigefinnar utgör en av fem nationella minoriteter i Sverige.  

Sedan 2011 firas sverigefinnarnas dag den 24 februari, som var folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde 1796–1875 och var finländsk folklorist och författare.  

På Finlandsinstitutet i Stockholm kommer dagen at firas med tal av biskop emerita Tuulikki Koivunen Bylund och musikaliska smakprov ur Västanå teaters föreställning ”Lomjansguten – finnskogens spelman”.  

Sverigefinländarnas delegation korar varje år ”Årets sverigefinska minoritetskommun”. Förra året tilldelades Sigtuna kommun titeln. Länsstyrelsen i Stockholm uppmärksammar dagen genom att hissa sverigefinnarnas flagga. 

Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk

Länsstyrelsen i Stockholms län och Sametinget är sedan den 1 januari 2010 huvudansvariga för att samordna och följa upp hur Sveriges minoritetspolitik genomförs i landet.

De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.  

Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.    

Läs mer om nationella minoriteter och Länsstyrelsens uppdrag

Webbplatsen www.minoritet.se

Finlandsinstitutets program under sverigefinnarnas dag

Sverigefinländarnas delegation