Projekt MatLust och Matverk Stockholm

MatLust är ett femårigt EU-projekt vars syfte är att stärka tillväxt och hållbarhet inom livsmedels­näringen i Stockholmsregionen. MatLust erbjuder kostnadsfria utvecklingsprogram, aktiviteter, nätverk och andra former av stöd till små och medelstora företag. Länsstyrelsen och MatLust arrangerar tillsammans den regionala finalen av matinnovationstävlingen Matverk.

Här kan du läsa mer om de tävlande lagen i senaste Matverksfinalen. Gå vidare till MatLusts webbplats via länkarna i högerspalten för att se mer information om aktuella aktiviteter, utvecklingsprogram eller andra stöd inom projektet.

Matverk Stockholm 2016
Sex stycken lag med åtta starka produkter tävlade när regionfinalen i tävlingen Matverk avgjordes för första gången i Stockholms län.

Förstapriset gick till det Järnabaserade laget SHAKE A WHEY. De går nu vidare till riksfinalen i Nyköping 2017 med sin nyskapade produkt: en proteinrik shake gjord på en äldre vetesort och vassle som huvudingredienser, smaksatt med ingefära, lime och rå gurkmeja.

Nedan presenteras samtliga tävlande lag och deras produkter.
 
 
 

​LAG 1: Resarö Sommar och  Vaxholms-Väll

Resarö Sommar är en gräddig utsökt grillost av halloumityp som röks på gammaldags vis med flisade grenar från Stockholms-äppelträd. Osten går att skiva eller skäras i snygga kuber och stekas eller värmas upp och serveras på många olika sätt. Med en mild röksmak, gräddig konsistens och vacker guldbrun yta är den EN unik delikatess, ensam i sitt slag och eftertraktad av många. Framtagen av kvinnor, kock, bonde och ostmakerska, som bor och driver framgångsrika småskaliga företag i Stockholms skärgård! 

Vaxholms väll är en välsmakande lite syrlig ost som bygger på att vi plockar upp gamla traditionella metoder för att återvinna en restprodukt som idag är svår att få avsättning för, vassle. Förr gjordes Vällost och nu görs ricotta i Italien. Fjällkvanne som använts av samerna som medicinalväxt är en utmärkt krydda för ost och brännvin och en ört med många hälsoeffekter. Den trivs ypperligt att odlas i det karga skärgårdsklimatet och ger rikliga skördar. Man har tidigare använt fjällkvanne för att koagulera ost, vi använder nu vinäger kryddad med fjällkvanne och fröna i kaprisform som smaksättare i vår ost. I samarbete mellan tre företagare i skärgården, kock, bonde och ostmakerska tar vi omhand om våra resurser och moderniserar dem till modern restaurang- och finsmakarprodukt.

Laget
Kock: Lisa Lönner Pulkkinen, Husmor Lisa, lisa@husmorlisa.se
Förädlare: Anna Kälvebrand, Ostmakeriet
Producent: Camilla Olsson, Öster Grytinge Gård

 

Fotograf: Christian Ferm

LAG 2: Vegansk rödbetspaté

En vegansk, klimatsmart, snabblagad rödbetspaté av närodlade produkter från Stockholms län, de flesta ekologiska.

Endast naturliga råvaror, inga tillsatser, inget tillsatt socker. Förpackningen, som även är tillagningskärl, är gjord av 60% återvunnet material.

Laget
Förädlare: Carina Emet, Grynsta Gård, carina@grynsta.se
Producent: Karina Karlsson, Ålbrunna Gård

 

Fotograf: Christian Ferm

LAG 3: SHAKE A WHEY

En shake med näring och energi från färsk vassle och Jacoby borstvete. För människor i farten med höga krav på naturliga ingredienser, utsökt smak och bekvämlighet. Mättar din kropp med stora och små ämnen. Vi har hittat knepen genom många års forskning och erfarenhet!

Laget
Kock: Lars Ingebrigtsen, Järna Kocken, chef.ingebrigtsen@gmail.com
Kommunikatör : Kerstin Fredlund, Hidden in Grains
Förädlare: Järna Mejeri, Joakim Lindberg
Producent: Lucas den Herder, Nibble Gård

 Fotograf: Christian Ferm

LAG 4: FRIEDAYS - Framtidens fredagsmys

Ekologiska och transfettfria potatischips friterade i kallpressad kokosolja smaksatta med en vildört och himalayasalt.

Laget
Förädlare: Ines Stahlhacke, gerion06@icloud.com
Producent: Elin Rydström, Lovö Prästgård.

 

LAG 5: Monsterglass och Greenergy Powerdrink

Monsterglass är en isglass gjord på vetegräs med syfte att vara ett hälsosamt alternativ till det konventionella isglassutbudet på marknaden. Helt utan aromer, tillsatta färgämnen, och raffinerat tillsatt socker.

Huvudingredienserna odlas och samlas in lokalt från platsen där glassen produceras. Då metoden kommer vara modulär, skalbar och utan behov av stora lokaler och maskinpark kan den produceras runt om i landet och ges sin egen karaktär beroende på råvarans ursprung.

Greenergy Powerdrink är en helt naturlig och på riktigt hälsosam Grön Energidryck med syfte att vara ett hälsosamt alternativ till det konventionella energidryckesutbudet på marknaden. Helt utan aromer, tillsatta färgämnen, koffein, taurin, raffinerat tillsatt socker och andra onaturliga raffinerade ämnen.

Huvudingredienserna odlas och samlas in lokalt från platsen där drycken produceras.

Laget
Kock: Anders Ramsay, Shiso Matbyrå, ramsayanders@gmail.com
Producent: Christian Gunterberg, Lifeforceshop

 Fotograf: Christian Ferm

LAG 6: RAPS!

En mångsidig hållbart tillbehör som kan användas såväl kall som varm. Den är lika god som pålägg, smaksättare eller som tillbehör.

Laget
Kock: Filip Fastén, Agrikultur,
filip@agrikultur.se
Producent: Åsa Levén


Fotograf: Christian Ferm

Produkterna bedömdes av såväl en marknadsjury som smakmässigt

Marknadsjury:

 • PG Nilsson, Svenska Brasserier (juryordförande),
 • Johannes Cullberg, Paradiset,
 • Pontus Dahlström, Food and Friends,
 • Susanne Skånberg, Saltå Kvarn,
 • Robert Kingfors, Södertälje Science Park.
 • Sekreterare: Thomas Schnittger, MatLust.

Smakjury:

 • Carola Magnusson, Carolas Eko,
 • Mats Pettersson, Sodexo,
 • Sara Jervfors, Södertälje kommun,
 • Lisa Förare Winbladh, matbloggare.
 • Sekreterare: Jenny Isenborg Sultan, MatLust.

Om MatLust

MatLust arbetar för att utveckla en hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen. MatLust är även en del av hållbara livsmedelsspåret i Södertälje Science Park som satsar på att bli ett kunskapscentrum och en kreativ mötesplats för mat och hållbarhet.

 

Om Matverk Stockholm 2016

Matverk Stockholm är en matinnovationstävling arrangerad av MatLust i samarbete med Länsstyrelsen i Stockholms län. 

Finalisterna går vidare till riksfinal i Nyköping i mars 2017.

Läs om MatLust och Matverk här