Besöksnäring

Genom utbildning, rådgivning och nätverksbygge vill vi möjliggöra för dig som har besöksföretag på landsbygden att utveckla ditt företag till att bli hållbart, lönsamt och konkurrenskraftigt. Delta på någon av våra kurser eller ta del av subventionerad rådgivning - det ger både kontakter och hjälp med nästa steg i vad du vill göra!

Rådgivning för besöksföretag i Stockholms län

Från och med augusti 2017 kan du som är landsbygdsföretagare i Stockholms län ta del av subventionerad rådgivning för att utveckla ny eller befintlig besöksverksamhet. Beroende på vad du vill utveckla kan du välja rådgivning inom följande områden:

Lokala matupplevelser

  • Vill du utveckla din affärsidé för att öka antalet besökare och höja kundupplevelsen?
  • Vill du skapa kulinariska upplevelser och paketlösningar med mat och gastronomi i fokus?

Besöksverksamhet inom sport, friluftsliv eller hästturism

  • Vill du starta eller utveckla befintligt företag med paketlösningar inom boende och aktiviteter som t.ex. vandring, turridning eller mountainbikecykling?
  • Vill du utveckla en affärsidé för att locka turister till länets landsbygd?

Rådgivningen erbjuds i tre olika former:

- Kartläggning och framtidsplaner (grupprådgivning)

- Enskild rådgivning

- Förbättringskluster (grupprådgivning

Läs mer om rådgivningen på projektsidan för Diversifiering och nya jobb eller på webbplatsen för rådgivarna Folke och Elisabeth på ViljaLysa AB.

Alla besöksföretagare i Stockholms län erbjuds även enskild rådgivning inom satsningen Smakrik och blomstrande besöksnäring, se inforutan till höger.

Om besöksnäring i Stockholms län

Stockholms län sträcker sig från Singö i norr till Landsort i söder samt mellan Taxinge i väster och Möja i öster.

I länet finns mycket att utforska och många små turistföretag som erbjuder naturupplevelser, mat, boende och aktiviteter. I länet finns också goda förutsättningar för att utveckla besöksnäringen mer, inte minst för att möjliggöra för besökare att på ett hållbart sätt kombinera besök i staden med något av de många besöksmålen på länets landsbygd.

Läs gärna mer via länkarna nedan eller hämta broschyrer som berättar om vad som finns på vår landsbygd i Länsstyrelsens entré.

Visit Stockholm archipelago

Bondens mat i Uppland

>> Gröna kusten - från Bråviken till Stockholms södra skärgård 

>> Visit Skärgården - boka boende och aktiviteter direkt på nätet 

>> Guide för utflykter till tre av länets fantastiska naturmiljöer: Ängsö nationalpark, Bullerö naturreservat och Tyresta nationalpark 

>> Se och göra i Ekerö kommun 

>> Roslagen 

>> Skärgårdsstiftelsen - sök information om våra områden och hitta ditt smultronställe i skärgården

 Smakrik och blomstrande besöksnäring

I satsningen "Smakrik och blomstrande besöksnäring" erbjuds kurser och rådgivning för dig som har besöksverksamhet på landsbygden i Stockholms, Uppsala, Västmanlands, Örebro och Södermanlands län.

Aktiviteterna handlar bland annat om att lyfta matupplevelsen, få en effektivare försäljningsteknik och hur vi skapar en attraktiv utemiljö på besöksföretaget.

I satsningen kan du även ta del av subventionerad enskild rådgivning inom följande ämnesområden:

Gå till satsningens egen webbplats för att prenumerera på nyhetsbrev eller ta del av aktuell kursinformation. 

Satsningen görs av länsstyrelserna i Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Västmanlands och Örebro län. Arbetet leds och koordineras av Länsstyrelsen i Västmanlands län. Satsningen görs inom Landsbygdsprogrammet 2014-2020.

 

Kurser och rådgivning för besöksnäringsföretag på landsbygden ingår i Landsbygdsprogrammet 2014-2020 som finansieras gemensamt av EU och svenska staten.