Tvättar för båtar i Stockholms län

Den klickbara kartan visar var du kan hitta borsttvättar och spolplattor för att rengöra båtbottnen. Alla offentligt tillgängliga anläggningar i Stockholms län är med på översikten. Även de framtida, som tas i bruk efter hand. Filmerna illustrerar användningen av alla tre anläggningstyper.

På kartan ovan kan du se var det finns bottentvättar (grön symbol) och spolplattor (gul) i Stockholms län. Både dem som är i drift (symbol med punkt), dem som kommer att tas i bruk.

Latrintömningsstationer i länet

Antalet tömningsstationer har ökat markant sedan det statliga LOVA-bidraget infördes år 2009. 30 fasta och 10 flytande sugtömningsstationer har beviljats fram till 2012. Tillsammans med ca 25 befintliga och planerade anläggningar kommer länets latrintömningsnät att växa till över 60 stationer de närmaste åren. Att tömma tanken är gratis eller ingår i hamnavgiften. Se upp för den blå-vita tömningssymbolen (se filmen nedan)!

Hos Transportsstyrelsen hittar du en interaktiv karta över alla tömningsstationer i landet och länet.

Tömningsförbud för fritidsbåtar 2015

Den 1 april 2015 träder föreskriften om ett tömningsförbud för fritidsbåtar i kraft.

Läs mer om LOVA och tömningsförbudet via länkarna till höger.

Båtbottentvättar i länet

2014 finns åtta borsttvättar installerade i länet, fem av dem har fått LOVA-bidrag. Antalet kommer att öka med två nya LOVA-tvättar under 2014-2015.

Det är olika priser på bottentvätten, beroende på båtens storlek. Öppettiderna varierar och ibland krävs det en tidsbokning via telefon.

 

 

Spolplattor i länet

Åtta befintliga spolplattor är tillgängliga för allmänheten. Så gott som alla drivs av marinor och båtvarv, som tar betalt för spolningen. Fyra spolplattor med LOVA-bidrag är på gång 2012. Alla i regi av båtklubbar, som erbjuder spolservice för både medlemmar och andra båtägare.