Informationscentralen för Egentliga Östersjön - Infobaltic

Informationscentralen informerar om storskaliga händelser och akuta situationer i kust- och havsmiljön inom området för Egentliga Östersjön. Det kan till exempel röra sig om algblomningar, syrebrist, eller fall av större antal döda fåglar, fiskar eller sälar.

Mycket av den information vi sprider kommer från privatpersoner som har hört av sig till oss för att berätta om tex algblomningar. Så hör gärna av dig till oss via telefon, mail eller Facebook!
Stockholm skärgård

Senaste nytt

 

2017-06-27
Blomningar i södra östersjön

Under gårdagen kunde man se blomningar av cyanobakterier i de södra delarna av Östersjön men inga ytsamlingar är observerade. Under midsommarhelgen var Östersjön till stor del molntäckt. I luckorna i molntäcket visade satellitbilderna på midsommarafton blomningar i mellersta Östersjön, till havs sydost om Gotland, men inga ytsamlingar.

sattelitbild SMHI 20170626 Satellitbild från SMHI, 20170626

SMHI rapporterar dagligen om algsituationen i östersjön. Här kan du läsa rapporter och se deras satellitbilder.

 

2017-06-22
Cyanobakterier i SMHI's vattenprover men inga synliga ytansamlingar

SMHI har varit på utsjöexpedition med fartyget R/V Aranda under början på veckan och de konstaterar att det finns cyanobakterier i alla vattenprover tagna i området. Satellitbilden från gårdagen visar en svag blomning ute till havs i mellersta Östersjön mellan Gotland och Litauen. Cyanobakterier finns i vattenmassan och den fortsatta utvecklingen beror på vädret: vid lugnt och stilla väder kan ytansamlingar uppstå. På grund av vindar och strömmar kan algblomningar bli mycket lokala. Tänk på att vara försiktiga om det är algblomning där ni befinner er.

läs våra råd vid algblomningar

Om du befinner dig ute och ser en algblomning så tar vi tacksamt emot rapporter, gärna med bilder. Du kan rapportera per mail, telefon eller via vår facebook-sida. Under midsommarhelgen är Informationscentralen för egentliga Östersjön obemannad.

Vi önskar er alla en glad och algfri midsommar!

 

2017-06-20
Antydan till blomning öster om Gotland. Rapport om lokal algblomning Visby

Gårdagens satellitbild är till största delen molnfri över Östersjön. Öster om Gotland kan man se att det finns alger i vattenmassan. Vi har fått in en rapport om en lokal blomning vid Visby kallbadhus.

 Om du befinner dig ute och ser en algblomning så tar vi tacksamt emot rapporter gärna med bilder. Du kan rapportera per mail, telefon eller via vår facebook-sida.

Den fortsatta utvecklingen beror på vädret. Vid lugnt och stilla väder kan ytansamlingar uppstå. På grund av vindar och strömmar kan algblomningar bli mycket lokala. Tänk på att vara försiktiga om ni misstänker algblomning där ni befinner er –läs våra råd vid algblomningar

 

2017-06-19
Svaga blomningar väster och sydost om Gotland

Det har varit ganska molntäckt över Östersjön i helgen. I luckor i molntäcket kan man se svaga blomningar väster och sydost om Gotland samt utanför Finska viken. Om du befinner dig ute och ser en algblomning så tar vi tacksamt emot rapporter gärna med bilder. Du kan rapportera per mail, telefon eller via vår facebook-sida.

Den fortsatta utvecklingen beror på vädret. Vid lugnt och stilla väder kan ytansamlingar uppstå. På grund av vindar och strömmar kan algblomningar bli mycket lokala. Tänk på att vara försiktiga om ni misstänker algblomning där ni befinner er –läs våra råd vid algblomningar.

 

2017-06-16
Cyanobakterier till havs öster om Gotland och utanför Finska viken

Satellitbilder visar att det finns alger i vattenmassan till havs öster om Gotland samt utanför Finska viken. SMHI är just nu ute på provtagning och rapporterar att det finns cyanobakterier i vattenmassan i dessa områden, främst av den ogiftiga sorten Aphanizomenom. Även Stockholms universitet rapporterar att det finns cyanobakterier i vattenmassan i området runt Landsort och Askö.

Den fortsatta utvecklingen beror på vädret. Vid lugnt och stilla väder kan ytansamlingar uppstå. På grund av vindar och strömmar kan algblomningar bli mycket lokala. Tänk på att vara försiktiga om ni misstänker algblomning där ni befinner er – läs våra råd vid algblomningar.

 

2017-06-13
Algblomning i sydöstra Östersjön

Satellitbilder visar en svag blomning i sydöstra Östersjön, utanför Gdanskbukten, den började framträda i helgen. På gårdagens satellitbild kan man urskilja en tendens till blomning i stora delar av södra Östersjön söder om Bornholm.

 

2017-06-09
Rapport om död säl

Idag har vi fått in en rapport om en död säl i Malmö. Sälar kan dö naturligt eftersom de kan drabbas av olika sjukdomar eller svälta ihjäl.  Mänsklig påverkan i form av utsläpp av kemikalier, gifter eller olja kan också orsaka säldöd. Naturhistoriska riksmuseet (NRM) vill ha information om fynd av döda sälar, rapportera gärna även till NRM via deras formulär.  Vi tar tacksamt emot rapporter om döda sälar eller om ett större antal döda fiskar eller fåglar påträffas.

Gällande algsituationen så har det varit fortsatt molnigt och ingen algblomning har kunnat ses från satellit. Det är fortfarande kallt i vattnet så tillväxten är troligen ganska låg.

 

2017-06-05
Ingen blomning i sikte

De senaste dagarna har det varit mer eller mindre molntäckt över Östersjön. I de luckor som varit i molntäcket har ingen algblomning kunnat ses. Det är fortfarande kallt i vattnet så tillväxten är troligen ganska låg. Enligt SMHIs senaste expeditionsrapport så ligger fosforvärde inom normalvärden. Växtplankton (klorofyllhalten) var överlag inom det normala.  

 

2017-06-02
Tjuvstart i sydöst för sommarens algblomning

SMHI har nu startat sin dagliga satellitövervakning, tyvärr har de problem med hemsidan för tillfället men det bör snart gå att titta på kartorna. I den här artikeln skriver SMHI om en rekordtidig start på algblomningen i år. De har tittat på satellitbilder från maj och sett att i mitten av maj fanns en blomning i sydöstra delen av Östersjön utanför Gdanskbukten.

 

2017-06-01
SMHI:s satellitövervakning av algblomningar startar idag

Nu har SMHI:s satellitövervakning av algblomningar kommit igång. Här kan du gå in och titta på bilderna.

 

2017-05-23
Ingen tidig algblomning i sikte

Förra året var maj väldigt varm och havstemperaturen steg och vi fick en väldig tidig start på algblomningssäsongen, redan i början av juni. I år har vi istället haft det ganska kallt under maj och havstemperaturerna är blygsamma. Oavsett temperatur så börjar SMHI sin reguljära algövervakning första juni. Vi kommer därmed förmedla en bild av det storskaliga algläget.

För att kunna ge en mer lokalbild av algläget så är vi beroende av att få in rapporter. Skicka gärna en liten rapport till oss om du ser en algblomning antingen via mail eller facebook.  

 

Tidigare nyheter finns under Publikationer och arkiv