Om länet

Hällristning

Så grann står Östergyllen

Östergötland är Sveriges fjärde största län. Här finns landsbygd och storstad, skärgård och skogsbygd samt ett variationsrikt kultur- och näringsliv.

Totalt finns det tretton kommuner i länet. Variationen är stor, från den minsta kommunen Ydre till den största, Linköping. Mer än hälften av östgötarna bor i Linköping och Norrköping, som ligger ca fyra mil från varandra. Residensstad är Linköping och här finns bl a Universitet, Universitetssjukhus, Länsmuseum, Länsbibliotek, Domkyrka och Länsstyrelse. 

Näringsliv i världsklass

Linköpings universitet med drygt 25 000 studenter, har verksamhet i båda storstäderna. Det är berömt för sin tvärvetenskapliga inriktning. Ett antal högteknologiska företag har etablerats kring universitetet och flera forskningsparker har byggts upp. I Norrköping där alla fyra transportslagen (flyg, båt, bil och järnväg) möts, pågår arbetet för att utveckla kommunen till ett av landets viktigaste transportcentra.  I Östergötland finns också flera statliga verk, bl a Försvarets forskningsinstitut, Väg och trafikinstitutet, Statens kriminaltekniska laboratorium och SMHI. Här finns också flera stora kunskaps-, forsknings- och utvecklingsintensiva företag bl a SAAB, Ericsson, BT, Siemens och Holmen Paper.  

Rik medeltidshistoria

Det medeltida kulturarvet är levande i Östergötland. Här finns nationellt betydelsefulla kyrkor som Linköpings domkyrka samt klostren i Alvastra och Vreta. I Vadstena finns Heliga Birgittas klosterkyrka från 1300-talet. Hon är ett av Europas skyddshelgon och 2003 firades 700-årsminnet av hennes födelsedag. Rikets grundare Birger Jarl kommer från den välkända Bjälboätten i västra länsdelen. I Vreta kloster finns lämningar från den Stenkilska härskarätten, ett av landets tidigaste kungadömen.

Den Sverkerska kungaätten från 1100-talet hade sin hemvist kring trakterna av Omberg vid Vättern.Göta Kanal är årtusendets byggnadsverk i Sverige. Totalt är kanalen 190,5 km lång och har 37 slussar. Den är ett av länets mest besökta turistmål.

Tiotusentals naturpärlor!

Flygbild av skärgård i Östergötland med gröna öar mot blått vatten.En pärla är förstås Omberg - östgötarnas heliga berg. Omberg och dess omgivning erbjuder en fantastisk koncentration av intressanta natur- och kulturområden. Bland områdets pärlor finns orkidékärr och mäktiga bergbranter, klosterruin och fornborgar, bokskog och trolsk urskog. Lägg därtill Vättern med sina märkliga fiskar och Tåkerns sprudlande fågelliv.

Tåkern vid Omberg är en av Europas största fågelsjöar. Östergötland tillhör den södra barrskogsregionen. I norr och söder finns sjörika skogsbygder. Som ett bälte genom länet sträcker sig östgötaslätten och i öster tar skärgårdsregionen vid. Länet har över tusen sjöar. Klarvattensjön Vättern är den femte största i Europa. Skärgården är Östersjöns mest finskurna och örika, med sina 6 237 öar. Länets natur har en stor biologisk rikedom. Den värnas i de 162 naturreservat som skapats. Här finns det fantastiska eklandskapet vid Bjärka-Säby, sällsynta orkidéer vid bl a Kärna mosse, uv och fiskgjuse vid Torpön och mycket mycket mer att upptäcka.

 Hertiginnedömet Östergötland

Fredag den 24 februari 2012 blev Östergötland ett hertiginnedöme då den nyfödda prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary Bernadotte fick titeln hertiginna av Östergötland. Estelle är den första hertiginnan i länet, tidigare har Östergötland haft fem hertigar genom historien.

Läs mer om dem här:

 bild prinsessan Estelle: kungahuset.se

 

 

Bildspel Östergötland

Bildspel Östergötland (pdf 3844kB)

 

 

 

 

  Bildspel Östergötland