Gästutställningen Pärlor av skyddad natur på naturum Tåkern

Östergötland har en rik och varierad natur. Genom att skydda naturområden lever värdena kvar nu och i framtiden. Naturum Tåkerns nya gästutställning belyser några av Pärlorna. Storbildsfoton av bland andra Henry Stahre visar olika naturtyper och skyddsformer, från olika delar av länet.

Östergötland har en rik och varierad natur.

Här finns skärgården, eklandskapet, ett varierat odlingslandskap med ängar och hagar, sjöar och vattendrag, mossar och myrar, lövskogar, blandskogar och barrskogar med olika karaktärer och alla med sina unika arter och värden. Genom att skydda naturområden lever värdena kvar nu och i framtiden. Naturum Tåkerns nya gästutställning belyser några av Pärlorna. Storbildsfoton av bland andra Henry Stahre visar olika naturtyper och skyddsformer, från olika delar av länet.

Bilderna har valts ut av Monika Sunhede, naturum Tåkern och medarbetare på Naturvårdsenheten.

Invigning av landshövdning Elisabeth Nilsson

Utställningen invigdes söndagen den 14/8 av landshövding Elisabeth Nilsson. Naturum passade då också på att uppmärksamma Tåkernfågel nr 278, brandkronad kungsfågel, som skådades av naturums värd Torbjörn Blixt i våras. Den är täljd i björk av Vesa Jussila, som också täljt övriga ca 360 fåglar, fiskar, småkryp mfl träfigurer i naturum. Roland Törnkvist som byggt montrarna fick i uppdrag att lyfta det jättetunga glaset från montern "Artchocken" där Tåkerns alla 278 fågelarter finns som miniatyrer, och sätta den mycket lilla brandskronade kungsfågeln på plats. 

Föredrag av funktionschef Emma Hagström och exkursion

Under invigningsdagen föreläste funktionschef Emma Hagström om skyddad natur i länet. Därefter gjordes en guidad exkursion till några av Pärlorna i Tåkerns närhet i Ödeshögs kommun; Valla-Ingvaldstorp, Sättra ängar, Månsabola och Lysings urskog. Landshövdingen med make följde med tillsammans med barnfamiljer, föreståndare och funktionschef. Alla bjöds på mycket god ostkaka hos Sten Dalhög och Anette i Månsabola. 

Uställningen ses på naturum Tåkern

Under oktober har naturum öppet söndagar kl 10-16 samt måndag och tisdag på höstlovet. Missa inte Simfåglarnas dag den 16 oktober. Årets sista programpunkt är Örnens dag den 11 december.

Utställningen kommer att hänga kvar på naturum till nästa vår. Håll utkik efter nästa års öppettider på www.naturumtakern.se - öppettider och program

Läs mer om skyddad natur i Östergötland

Läs mer om naturum Tåkern

Följ senaste nytt på naturum Tåkern

Varmt välkomna till Tåkern och ut i Östergötlands rika natur!