För skolan

Naturum Tåkern är ett perfekt utflyktsmål för en skolklass och kan även fyllas med naturpedagogiskt innehåll med handledning. Vi erbjuder också lärarfortbildning. Välj exempelvis biologisk mångfald, känsla för naturen, fåglar, småkryp eller ekologi och miljö. Ett annat alternativ är Skolresan Tåkern-Rökstenen-Omberg, eller Skolvisning. Bokningsbara dagar under 2018 är tisdag-fredag, året runt.
Småkryp på naturum Tåkern

Vill ni komma på egen hand är det är alltid fritt inträde på naturum under öppettid. Säg till i receptionen när ni kommer så ger vi en kort 5 min intro till naturum och Tåkerns natur om möjligt. Grillplats, fikabord, fågeltorn och vandringsleder är öppna alla tider, året runt.

Skolresa Tåkern-Rökstenen-Alvastra-Omberg

Genom ett samarbete kan ni boka en rundresa till dessa fyra utflyktsmål under en dag. I priset ingår lärarhandledning för hela resan samt guidningar vid naturum Tåkern och Rökstenen. Pris 2000 kr/klass. Bokning görs till Rökstenens epostadress. Läs mer i informationsbladet som ligger i högerspalten.

Naturpedagogisk Utedag vid naturum Tåkern

Läraren får till sin hjälp en av naturums biologiutbildade naturpedagoger. Tillsammans planerar vi ett program med undersökningar och övningar ute, som hjälper skolan att uppfylla sina mål inom natur och miljö. Dagen innehåller också en kort visning inne på naturum, där det finns utställning, lab-rum och film. Plats att äta medhavd fika inne finns att tillgå vid ruskiga dagar på vinterhalvåret. Läs mer i informationsbladet som ligger i högerspalten.

Tider som erbjuds är ca kl 9-14, efter era önskemål. Transporten hit får er skola stå för och boka själva, efter att ni gjort upp med oss på naturum om vilken dag ni kommer!  

Innehåll

De teman som finns att välja på är till exempel:

  • Allemansrätten och känsla för naturen
  • Fåglar       
  • Småkryp på land eller vatten
  • Tåkerns rika djurliv
  • Träd och buskar, känn igen löv/knoppar. 
  • Nyttorna med naturen - ekosystemtjänster i  vass, äng, vatten, skog     
  • Tåkerns natur- och kultur - kalksten, istid, sjösänkning, jordbruk, jakt och fiske.

Vi gör upp om lämpigt förberedelsematerial om Tåkern och om temat till er på epost några veckor innan besöket, samt en bokningsbekräftelse på mail.  

Kostnad naturpedagogisk utedag

Att ta emot skolklasser prioriteras av naturum. Priset per heldag är 2000 kr/klass april-september, eller 1000 kr per dag och klass från oktober till mars. Antalet dagar och tider är begränsade.

Visning för skolklass

Naturums guide följer med på kort vandring ute och visar även naturums utställning, totalt ca 1 timme. Skolvisning kan bokas för 1000 kr/klass. Det kan ni kombinera med att se filmen (15 min) och utforska utställningen på egen hand en stund, och gå exempelvis Prinsessan Estelles sagostig eller den längre Svanshalsleden på egen hand. Ta även gärna er fikastund eller lunch vid vår grillplats! 

Uppsökande naturvägledning

Vill ni att naturum kommer till ER och följer med ut i er närnatur? Ta kontakt med oss så kommer vi i mån av tid. Kostnad: som för naturpedagogisk utedag.

Bokning

Gå in på vår bokningssida för att boka.  Vi återkommer med bokningsbekräftelse eller tar kontakt om datum eller något annat behöver diskuteras.

*Länsstyrelsen behandlar inskickade uppgifter i enlighet med Personuppgiftslagen (PUL)

 

 Information om naturpedagogiska utedagen

Infoblad om naturpedagogisk utedag

 

 Information om skolresan Tåkern-Rökstenen-Alvastra-Omberg

Information om skolresan Tåkern-Rökstenen-Alvastra-Omberg