Äntligen vår!

​Stora blöta snöflingor landade på min framruta när jag i måndags bilade till Nora för att tala i missionskyrkan där. Aprilväder sägs det, men våren kändes verkligen avlägsen.

Veckans gladaste nyhet var att SCB flyttar sin ledning till Örebro. Här finns redan 600 förväntansfulla medarbetare och uppdraget är att se över vilka ytterligare funktioner som kan flyttas till Örebro. Det stärker Örebro som förvaltningsstad och jag tror att det kan bli en lyckad flytt av statlig myndighet. Jag var i Stockholm när det hände och fick möjlighet att tacka ansvarig minister Shekarabi för ett bra beslut. Flytten ska ske under det kommande året.

SCB var också uppe när vi senare i veckan samlade alla statliga myndigheter till det råd som träffas kontinuerligt.  Några andra viktiga ämnen där var att vi återsamlar det kommunikationsnätverk som funnits mellan statliga myndigheter tidigare, för att tillsammans öka vår beredskap mot alla de nättroll och intrång som dagligen sker i myndighetsvärlden. Vi samtalade också om vikten av att  axla vårt ansvar när det gäller "moderna beredskapsjobb" som regeringen ålagt oss att ordna.

v-bild-2.JPG 

En viktig konferens är Barnrättsdagarna som för sjunde gången ägde rum i Örebro. 1200 personer deltog och fler stod på kö som inte fick plats. Det vittnar om att aktiviteten är hög kring barnrättsfrågor i kommunerna och i olika organisationer. Mycket glädjande. I år var temat "Migration, integration och inkludering". Jag fick förmånen att inledningstala och fick också träffa en före detta elev som kom från krigets Bosnien. Jag mötte henne när hon var nyanländ. Nu hade hon fullföljt sin dröm om att bli psykolog och hade förra veckan disputerat. Det är sådant man blir lycklig av!

Ett annat viktigt möte var när kommun- och näringslivsrepresentanter i omsorgsbranschen möttes och konstaterade att behovet av undersköterskor med specialistkompetens är en bristvara. Slutsatsen av mötet var att Stiftelsen Yrkeshögskolan i Sverige (SKY) ska söka tre olika vidareutbildningar för undersköterskor; palliativ vård, demensvård och psykisk ohälsa.

v-bil-3.JPG 

Pålsboda fick besök i veckan. Jag invigde en utställning som fått ett tillskott. Ett gäng äldre grabbar har tidigare i modell byggt hur Pålsboda såg ut 1938. Nu bygger man också hur Pålsboda ser ut idag. Det är ett annorlunda och kreativt sätt att skildra sin historia, till gagn för nuvarande och kommande generationer.

v-bild-4.JPG 

Det händer saker i Örebro Slott. Nya företag flyttar in. Turistinformationen utvidgar sina lokaler och Länsmuseet gör en ny slotthistorisk utställning. Den blir spännande och otraditionell. Dessutom förbereds för en caféverksamhet som kanske inte blir klar till sommaren men i höst. Och en vecka i sommar ska Lerbäcks teater spela teater vid slottet. Sååå roligt att denna fantastiska byggnad mitt i Örebro används för olika ändamål!

En sak som inte fungerade vid slottet på valborgsmässoafton var flaggningen. Flagglinan hade blåst sönder och när ny lina införskaffats var gångjärnen så rostiga att man inte vågade fälla stången. En ny måste anskaffas så därför blev det ingen flaggning vare sig den 20 april eller den 1 maj.

v-bil.5.JPG 

Men vårvädret infann sig äntligen. Värme och sol. Inte bara jag njöt. Jag såg allt att ormarna på Öby kulle också njöt av solvärmen. Och när jag höll vårtal vid Ekers hembygdsgård upphissad i en traktorskopa var allt vackert, grönt och hoppfullt!