Viktig satsning på tåg till Oslo

Länets riksdagsledamöter är viktiga ambassadörer för länet och jag träffar dem kontinuerligt. De får uppdatering på sådant länsstyrelsen arbetar med som bostadsförsörjning, demografisk utveckling, vattenförsörjning, integration, viltförvaltning, krisberedskap mm.

IMG_3331.JPG 

När vi möttes i veckan hade vi stort fokus på infrastruktur. Det är avgörande frågor för länets framtida möjlighet till tillväxt. Dels hade vi besök av Green Cargo som ju flyttat sitt huvudkontor från Stockholm till Hallsberg. Och dels fick de en genomgång av var projektet Oslo -Stockholm 2.55 befinner sig. Här behövs alla goda krafter för att skjuta på. Den nationella transportplanen som riksdagen ska anta nästa år behöver identifiera detta som en viktig nationell angelägenhet. Det bor dubbelt så många människor mellan Stockholm och Oslo som mellan Stockholm och Göteborg. Det finns därmed ett fantastiskt bra resandeunderlag. Och det är inte längre för stockholmare att åka till Oslo än det är för dem att åka till Malmö eller Göteborg. Den där nationsgränsen ställer till det, men med tanke på att Norge är vårt största exportland har vi alla skäl i världen att öka kontaktytorna. Och med tanke på klimatfrågan har vi skäl att ersätta en del av de 1,4 miljoner flygresor mellan huvudstäderna med tåg.

Med landshövdingeuppdraget följer ett ordförandeuppdraget i Stiftelsen Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga. Planer finns att bygga ett Visitors center och en lekplats i Alfred Nobels anda, alltså att pröva och prova kring teknik och naturvetenskap. Men redan i sommar blir det förhoppningsvis mer av teaterguidning och fler toaletter.

 IMG_3339.JPG

Motsvarigheten till filmens Oscar är för kok- och matböcker Gourmand Awards som utdelas i Yantai i Kina i maj. Sverige har avancerat till att bli ett riktig framgångssaga på detta område. Pelle Agorelius från Saxhyttan är svensk samordnare och entusiast. I vårt land utkommer mer än 400 böcker i denna genre. Vinnarna som kvalificerat sig vidare visades upp på pressträff i residenset. Här går att hitta såväl Nobelmiddagar som debattböcker kring livsmedelstrategier. En särskild utställning fanns i år om " Vår kokbok" som delats ut till högstadieelever under årtionden och som utgjort grunden för de första trevande försöken i matlagningens konst. Jag använder fortfarande min då och då. Den har också moderniserats och det finns nu en vegetarisk variant och en med en bred hälsoaspekt. Vi önskar vinnarna fortsatt framgång i världsmästerskapet.

 IMG_3340.JPG

Jag åkte till sommarstugan i södra Småland över helgen för att leta vårtecken. Jag möttes av snöblask och innesittarväder. På lördagen eldades brasa hela dagen. Men söndag morgon lyste solen, fåglarna kvittrade förväntansfulla vårsånger och sälghängena var tunga. Jo, det är nog något på gång i alla fall!