Tips för föreningar - istället för kontanter

Det finns nog ingen bra lösning som passar för föreningars alla behov. Men det finns definitivt olika alternativ som underlättar hanteringen av exempelvis beställningar och betalningar.

Swish

Nu kan även företag och föreningar använda swish för att ta emot pengar. Personen som vill betala skickar pengarna direkt från sitt bankkonto till föreningens bankkonto via mobiltelefonen. Swish är en tjänst som ägs av ett antal banker, som är anslutna till tjänsten. Avgifter och villkor för swish varierar mellan bankerna.  

SMS-betalning

Ibland anordnar föreningar lite större arrangemang, som genererar en hel del pengar. Det kan vara förmedling av teaterbiljetter, en marknad där parkeringsavgiften blir hyfsade inkomster och så vidare. Då skulle någon alternativ betalningsmetod kanske vara en bra idé? Man kan ju fortsätta ta emot kontanter också, men erbjuda bilisterna att betala via ett sms. Det minskar åtminstone kontantmängderna, samtidigt som det är en service till dem som ska parkera. SMS-betalning går i de flesta fall via Wywallet.  

Ta betalt med kort

Det finns mobila kortläsare som kan användas tillsammans med en smart mobiltelefon eller surfplatta. Izettle heter ett företag. Swedbank, Sparbankerna och Handelsbanken erbjuder numer även en mobil läsare. Banken kan också ha vanliga kortläsare som man kan få låna vid enstaka tillfällen, om man har ett större arrangemang någon gång per år. Fråga på banken vad de kan hjälpa till med! Izettle-läsaren är inte bunden till ett konto, utan det är när man loggar in i appen som man avgör vart pengarna hamnar. Det för att flera föreningar skulle kunna dela på en läsare om man inte behöver den så ofta, eller låna in flera vid större arrangemang.  

Andra alternativ

Om medlemmarna sätter in en summa i förväg på föreningens konto, kan man sedan bocka av summan som går åt vid varje möte. Eller tvärtom, man för bok och sedan betalar medlemmarna med lämpliga mellanrum det kaffe och de lotter som har konsumerats under perioden. Betalningen kan ske på olika sätt utifrån vad som passar den enskilde, med kontanter, att sätta in pengar på kontot eller kanske kort. Många tycker att det tar tid att sköta betalningar via kort, men om man betalar vart tredje tillfälle (exempelvis) blir det ju bara en tredjedel så många transaktioner.