Att betala räkningar

Privatgiro, brevgiro

Det finns olika varianter hos bankerna för att skicka in sina betalningar i brev. Då skriver man en betalorder för hand, och skickar med avierna i ett kuvert. Det är allt fler fakturor som inte har någon avi, då får man fylla i en tom avi med uppgifterna. Tomma avier får man från sin bank. Nordea har en utbyggd tjänst, kuvertgiro, där man skickar räkningarna till banken så sköter de betalningen.

Telefonbank

Många banker har en telefonbankservice, där man dels kan utföra ärenden själv via en talsvarstjänst, men också ofta få personlig hjälp med att betala räkningar. Telefonbanken kan man utnyttja om man betalar på annat sätt, men behöver hjälp.  

Autogiro

Med Autogiro dras pengar automatiskt från ditt konto. Du lämnar ett medgivande till banken. Det här fungerar även om man betalar räkningar via pappersgiro. En fördel för internetbanken är att man enkelt kan se vilka företag som får dra pengar från kontot. Det är lätt att lägga till och ta bort medgivanden. En nackdel med autogiron är att beloppen och betalningsdatum aviseras av de flesta företag vid enstaka tillfällen.

Det är olika i olika banker om man kan se dem som en kommande betalning eller inte, och även i banker där man kan se informationen kan den komma så sent som dagen innan betalningen ska göras. Därför kan det vara lite svårt att veta att pengarna på kontot räcker till det som ska betalas. En fördel är att om man en gång har ordnat med autogiro-medgivande så betalas fakturorna automatiskt, utan att man behöver godkänna något, ända tills man drar tillbaka medgivandet. Har man bara ett fåtal räkningar, och ungefär samma summa från månad till månad, kan autogiro vara ett mycket bra alternativ. Autogiro kan användas i kombination med andra betalsätt, tex telefonbank, brevgiro, eller internetbank.  

Elektronisk faktura

Elektronisk faktura är också ett enkelt sätt att betala fakturor. I internetbanken kan du se vilka företag du kan välja e-faktura ifrån. E-fakturan skickas till din internetbank, du kan titta på den, skriva ut den om du vill, och med ett knapptryck lägger du till den till betaluppdraget. Du godkänner varje enskild betalning (till skillnad från autogiro), men rätt belopp dras automatiskt på rätt dag, och du slipper knappa in några siffror. Den elektroniska fakturan ser ut precis som en pappersfaktura. Tyvärr erbjuder inte alla företag elektroniska fakturor. Skillnaden mot autogiro är att du måste logga in i internetbanken och lägga till de fakturor som har kommit, och godkänna betalningen. Med autogiro godkänner du i förväg.  

Mobilbank

Bankerna har versioner av internetbanken (mobilbank) till mobiler och surfplattor. Om man använder mobilbanken när man lägger till räkningarna till betalningsuppdraget, kan man fotografera ocr-numret (lång sifferserie), bankgiro/plusgironummer och belopp. Man slipper alltså knappa in siffrorna för hand. Sedan kan man antingen skicka betalningen från mobilen eller surfplattan, eller så kan man göra det vid ett senare tillfälle från en dator.

Kräver inte egen dator

Man måste inte ha en egen dator för att använda internetbank, om man har möjlighet att låna en dator med internetuppkoppling, på tillexempel biblioteket eller av anhöriga så fungerar det precis lika bra.

Olika inloggningssätt

Olika banker har olika inloggningssätt. Ibland ska man använda den säkerhetsdosa som garanterar att du som har kontot gör betalningen. Ibland är det en pinkod eller lösenord, och i vissa banker kan du få välja kod själv. Det blir allt vanligare att e-legitimation (bank-id) fungerar som inloggningsmetod. Den kan också användas hos till exempel försäkringskassan, skatteverket och för "mina vårdkontakter" i landstinget. I mobil-banken kan man ofta använda mobil e-legitimation för identifieringen. Om man ska logga in via en dator kan man välja att identifiera sig via mobilen, istället för att använda säkerhetsdosan.  

Betala via mastercard/visa/american express

Det finns också andra sätt, till exempel Betalo där man betalar fakturorna direkt från sitt kort, och då kan dra nytta av eventuella förmåner, till exempel kundbonus. Betalo tar en serviceavgift på mellan 0-2,5 %, det är olika för olika kort.

Länk till Betalos webbplats.

Fakturahjälp

Det finns företag som tar hand om fakturor åt privatpersoner. Ett heter Abuni och har fått pris för sin tillgänglighet. Fakturorna skickas dit, ofta direkt från avsändaren.

Länk till Abunis webbplats.