Stödprojekt hjälper fjällräven

Den starkt hotade fjällrävsstammen har fått en större tillökning än förväntat i år. Totalt har 64 valpkullar hittats och sju av dem finns här i Norrbotten.
Fjällräv

Detta är en klar förbättring jämfört med förra året när det hittades totalt bara 24 valpkullar, var av endast åtta kullar i Sverige. Det såg inte lovande ut för detta år heller eftersom att det kom in rapporter i början av sommaren om att det fanns väldigt lite lämmel och sork. De är viktig mat för att fjällrävar ska föröka sig.

- Med dessa glädjande nyheter, att det har fötts hela sju kullar i Norrbotten, är det extra viktigt att vi fortsätter med våra insatser inom Interreg-projektet Felles Fjellrev Nord säger projektledare Mary Agrér.

Interreg-projektets insatser består bland annat av stödmatning och rödrävsjakt. I och med att det finns så få fjällrävar så är varje valp som klarar vintern betydelsefull. 

Stockholms universitet och Norsk institutt for naturforskning har ansvarat för inventering av fjällrävar i sommar. I Norge har de hittills hittat 35 kullar och i Sverige 29 kullar. I Sverige finns den största kullen på tio valpar här uppe i norra delen av Norrbotten.

En mer utförlig inventeringsrapport kommer senare i höst.

Fjällrävsvalpar leker.

 

Tidigare i år intervjuade SVT Norrbotten Naturbevakaren Tom Wiklund.
– Jag tror inte att fjällräven skulle klara sig utan den utfodring vi gör idag. Det är för få gnagarår nuförtiden, säger Tom Wiklund, naturbevakare på Norrbottens länsstyrelse.

Se nyhetsklippet och läs hela intervjun här.

 


Mer om fjällräv

Fjällrävsfakta Länstyrelsens arbete och Interregprojektet

​Felles Fjellrev norsksvenskt bevarandeprojekt.