Åkerby

I naturreservatet Åkerby finns en kilometer lång stig som leder från parkeringen längs en bäck och in i ett eldorado för den botaniskt intresserade. Längs stigen finns även rastplatser för den som vill ta en fikapaus eller vila sina trötta ben. Om du däremot vet med dig att du gärna avviker från stigen kan vattentäta skor vara en god idé då skogen i stora delar består av frodig granskog och det på vissa håll i reservatet kan vara fuktigt och blött. För att få uppleva all den flora Åkerby har att erbjuda är ett besök under sommaren att rekommendera.
Bild på en bäck som ringlar sig igenom reservatet

För botanikern

Är det växterna du kommit för så har du kommit rätt. I Åkerby finns högproduktiv skog som gör att sällsynta örter trivs särskilt bra. På våren blommar tibastens rosa blommor och på försommaren kan du känna liljekonvaljens starka doft. På marken samsas även ormbär, röd trolldruva, skogsnäva och flera olika orkidéer som göds av framsipprande vatten från marken. Kanske kommer du upptäcka en för området ny art?

Växten röd trolldruva

​Litet men variationsrikt

Medan du längs bäckravinen vandrar genom frodig granskog omgiven av ormbunkssnår går en tur i de norra delarna av reservatet genom björk- och aspskog. Överallt i lövskogen finns också gamla sälgar klädda i fertil lunglav. Att det finns gott om fertil lunglav tyder på mycket gynnsamma förhållanden i skogen.

En våtmark i väst omgiven av torrare partier med tallskog bidrar också med fina fikaplatser i ett lite öppnare landskap.

Föreskrifter

Alla föreskrifter finns i reservatsbeslutet. Det är tillåtet att:

  • tälta
  • vandra
  • plocka bär och matsvamp
  • göra upp eld, kom ihåg att ta med egen ved!
  • köra snöskoter på väl snötäckt mark
  • fiska och jaga i enlighet med gällande lagar  

Det är inte tillåtet att gräva upp eller plocka orkidéerna. Tänk på allemansrätten och var rädd om naturen!  

Hitta hit

Naturreservatet ligger cirka 25 kilometer nordväst om Boden på västra sidan om Luleälven och cirka 3 kilometer söder om Åkerby. 


 Fakta

Kommun: Boden
Bildades: 1967, reviderat 2018
Storlek: 72 hektar
Skyddsform: Naturreservat, Natura 2000

Get Microsoft Silverlight