Pieljekaise

Pieljekaise nationalpark ligger i Arjeplogsfjällen, mellan Jäckvik och Adolfström. Det är ett lågfjällsområde med många småsjöar. Det högsta fjället som också har gett nationalparken dess namn är Pieljekaise som är 1 138 m ö h. Det samiska namnet Bieljijgájse betyder örontopparna, fjällets två toppar liknar ett öra i profil. Här finns gott om björkskogar men också hedar och örtrika ängar. Pieljekaise nationalpark ligger i Semisjaur-Njarg sameby.

Bildspel från Pieljekaise. Foton: Länsstyrelsen i Norrbottens län och Thomas Öberg/Natur i norr.

 

Syftet med nationalparken är att bevara ett område med fjällbjörkskog i dess naturliga tillstånd. Därför finns det regler som handlar om att inte störa eller förstöra. Du får till exempel inte skada mark, stenar, fornlämningar, träd, buskar, växter eller djur. Du får plocka bär och matsvamp men inte jaga eller fiska. Längs Kungsleden får du ha med kopplad hund hela året och i övriga nationalparken får kopplad hund medföras under tiden 1 januari till 30 april. Rida är inte tillåtet.

Skotertrafik är inte tillåten inne i nationalparken, inte heller längs vinterleden som är en skidled. En skoterled finns utanför nationalparken, Jäkkvik-Hällbacken-Adolfström.

Besöksinformation

Mer information om besöksmål i Pieljekaise, föreskrifter, hur du hittar till nationalparken med mera finns på webbplatsen Sveriges nationalparker / Pieljekaise.

 

Kungsledenskylt

 Content Editor

 Besöks- och turistinformation

 Fakta

Kommun: Arjeplog

Sameby: Semisjaur-Njarg sameby

Storlek: 155 kvadratkilometer varav fjällbjörkskog 101 kvadratkilometer , glaciärer 14 kvadratkilometer, myr 7 kvadratkilometer, vattenyta 13 kvadratkilometer och resten kalfjäll.

Bildad år: 1909

Övrigt: Leder och anläggningar finns i parken. Ingen väg går ända fram till parkgränsen. Parkeringsplatser finns där lederna börjar.