Pieljekaise

Pieljekaise nationalpark ligger i Arjeplogsfjällen, mellan Jäckvik och Adolfström. Det är ett lågfjällsområde med många småsjöar. Det högsta fjället som också har gett nationalparken dess namn är Pieljekaise som är 1 138 m ö h. Det samiska namnet Bieljijgájse betyder örontopparna, fjällets två toppar liknar ett öra i profil. Här finns gott om björkskogar men också hedar och örtrika ängar. Pieljekaise nationalpark ligger i Semisjaur-Njarg sameby.

Bildspel från Pieljekaise. Foton: Länsstyrelsen i Norrbottens län och Thomas Öberg/Natur i norr.

Föreskrifter

Syftet med nationalparken är att bevara ett område med fjällbjörkskog i dess naturliga tillstånd. Därför finns det regler som handlar om att inte störa eller förstöra. Du får till exempel inte skada mark, stenar, fornlämningar, träd, buskar, växter eller djur. Du får plocka bär och matsvamp men inte jaga eller fiska. Längs Kungsleden får du ha med kopplad hund hela året och i övriga nationalparken får kopplad hund medföras under tiden 1 januari till 30 april. Rida är inte tillåtet.

Skotertrafik är inte tillåten inne i nationalparken, inte heller längs vinterleden som är en skidled. En skoterled finns utanför nationalparken, Jäkkvik-Hällbacken-Adolfström.

Via länken Föreskrifter till höger på sidan kan du se de fullständliga föreskrifterna för nationalparken.

Sevärdheter

Nationalparken är relativt lättvandrad och de örtrika fjällbjörkskogarna är det som gjort parken mest känd. Smörbollen är nationalparkens karaktärsart. Den växer både i fjällbjörkskog och på kalfjällets ängsmarker på våren/försommaren. På hösten får fjällbjörkskogen och hedarna vackra höstfärger. Går du upp till toppen av Bieljijgájse får du vid klart väder en fin utsikt över det vidsträckta landskapet med sina många småsjöar och de norska fjälltopparna som skymtar i väster.

Besöka parken

Stugor och vindskydd

Pieljekaise är lätt att nå via Kungsleden från Jäkkvik i norr (6 kilometer) eller från Adolfström i söder (9 kilometer). Det finns ett vindskydd och en övernattningsstuga längs Kungsleden. Stugan har två rum. Ett är öppet för dagsbesök. Det andra rummet är ett låst 4-bäddsrum, som du kan låna nyckel till från Jäkkvik livs (0961-210 50) eller Handelsboden i Adolfström (0961-230 41).
Från Viejenäs i söder går en markerad sommarled genom nationalparken in på Kungsleden några kilometer söder om Jäckvik. Längs leden finns ett vindskydd.

Kommunikationer

Till Jäkkvik går det buss från Skellefteå via Arvidsjaur och Arjeplog.

Fjällkarta

Lantmäteriverkets fjällkarta över Vuoggatjålme – Ammarnäs BD 16.

Kungsledenskylt

 Fakta

Kommun: Arjeplog

Sameby: Semisjaur-Njarg sameby

Storlek: 155 kvadratkilometer varav fjällbjörkskog 101 kvadratkilometer , glaciärer 14 kvadratkilometer, myr 7 kvadratkilometer, vattenyta 13 kvadratkilometer och resten kalfjäll.

Bildad år: 1909

Övrigt: Leder och anläggningar finns i parken. Ingen väg går ända fram till parkgränsen. Parkeringsplatser finns där lederna börjar.