Fjällinformation

Norrbottensfjällen sträcker sig över kommunerna Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare och Kiruna. Det norrbottniska fjällområdet är ett stort och varierande område med olika klimat, naturtyper, kulturmiljöer och tillgänglighet.
Vinterfjäll

Fjällen kan man besöka året om. Flest besökare kommer på vårvintern och sommaren-hösten. I fjällen kan man på många platser se midnattssol på sommaren och norrsken under vinterhalvåret.

Information för turister finns hos fjällkommunernas egna turistbyråer, se länkar till höger. De kan till exempel hjälpa till med boende, aktiviteter och kontakt med kollektiva färdmedel i kommunen.

Vad gör Länsstyrelsen?

Länsstyrelsen ansvarar för skötseln av nationalparker och naturreservat i fjällen. Vi ansvarar också för de statliga lederna. När det gäller fiske ovan odlingsgränsen bestämmer Länsstyrelsen vilka regler som gäller för de vatten på statlig mark som allmänheten får fiska i. Länsstyrelsen tar också fram fiskekartor för fjällkommunerna och arbetar med olika fiskevårdande projekt. Även för småviltjakten i fjällen tar Länsstyrelsen fram regler och ger ut jaktkartor. Ett annat område som regleras av Länsstyrelsen är skoteråkning. Länsstyrelsen bedriver också miljöövervakning i fjällen samt arbetar med miljömålet Storslagen fjällmiljö och andra planerings- och utvecklingsfrågor som berör fjällen.

Till höger hittar du en sammanställning över några aktuella ämnen rörande norrbottensfjällen och Länsstyrelsens förvaltning.

Vad vill du göra?

Här hittar du mer information på Länsstyrelsens webb om de frågor vi hanterar som berör fjällen och fjällturism.

Fiska i fjällen
Småviltjakt 
Vandra i fjällen 
Terrängkörning och skoter i fjällen.
Nationalparker
Får jag ta med mig hunden?