Växjövargen kom från Värmland

I mitten av februari månad var det flera personer som såg en varg på väg genom länet, bland annat syntes den söder om Ingelstad och vid väg 25 öster om Växjö. Genom DNA-analys har nu Länsstyrelsen fått mer information om vargen.

Senast vargen sågs till i Kronobergs län var i Ormesberga den 13 februari. Efter observationen kunde Länsstyrelsens kvalitetssäkrare spåra vargen en bit och lyckades även hitta spillning som samlades in. Spillningen skickades för DNA-analys till Viltskadecenter vid SLU, som nu lämnat svar.

​Foto: P.A. Terrs

 

Analysen visar att vargen är en hane och att han är född under 2014 i ett revir i norra Värmland som delas med Norge.

Tidigare insamlat DNA-prov visar även att vargen besökt Simlångsdalen i Halland under juni 2016. Troligen rör det sig om samma individ som tidigare under februari rört sig i östra Skåne, men detta går inte att bekräfta med hjälp av DNA. Allt tyder på att vargen efter sitt besök nu har vänt norrut igen.

- Det är inte ovanligt att vargar dyker upp i vårt län, berättar Elin Åkelius, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen. Ofta rör det sig om ensamma hanar som i detta fall. De kommer hit från mellansverige i jakt på en partner, när de inte hittar någon vänder de sedan tillbaks igen. Oftast vet vi väldigt lite om dessa individer, säger Elin. När vi får samtal om att personer sett en varg eller ett vargspår är det svårt för Länsstyrelsen att kvalitetssäkra observationen, att bekräfta att det verkligen rör sig om en varg. I detta fallet vet vi dock ovanligt mycket eftersom vi fått in bilder, kunnat spåra djuret och nu också har DNA som bekräftar vargens identitet.