Kronprinsessans landskapsvandring

Du är inbjuden till Smålands landskapsvandring den 25 maj tillsammans med H.K.H. Kronprinsessan Victoria!

landskapsvandring.png

Kungahuset.se, Foto: Raphael Stecksén

Kronprinsessan Victoria ska vandra i Sveriges alla landskap och den 25 maj välkomnar vi Kronprinsessan till Småland. Under landskapsvandringen kommer vi att ta del av den småländska naturskatten och uppleva guldkornen i Åsnens nationalpark.

Vi guidas av lokala eldsjälar, möter Trollmor och trollungar vid mystiska Trollberget och får sällskap av föreningar och elever längs vägen.

Vandra med från Ulvö, möt upp i Trollberget, Hunshult eller vid avslutningen i Sunnabron, där Kronprinsessan också deltar vid invigningen av Åsnens nationalpark.

Program

Vandringen mellan Ulvö och Bjurkärr är sammanlagt 10 km lång. Allmänheten är välkommen att följa med under hela vägen eller delar av den. I programmet nedan ser du hålltider vid olika platser, observera att det är cirkatider! 

Under hela vandringen kommer Kronprinsessan att guidas av Helene Pettersson och Martin Sjödahl från Länsstyrelsen i Kronobergs län samt Jan Borgehed från Kronobergs ornitologiska förening. Helene, Martin och Jan kommer att ha hjälp av lokala eldsjälar, föreningar och organisationer som guidar utifrån olika tema anpassade efter vilka områden som vandringen passerar.

Kl. 10.30, Ulvö

Kronprinsessan välkomnas till Småland av allmänheten och Smålands tre landshövdingar, Ingrid Burman (Kronoberg), Helena Jonsson (Jönköping) och Thomas Carlzon (Kalmar).

Kl. 10.45, Ulvö

Landskapsvandringen startar längs banvallen från Ulvö mot Trollberget. Banvallen är anpassad och tillgänglig för personer med funktionsvariationer, något som haft stort fokus vid planeringen av nationalparken. Efter två kilometer går vi upp i skogen för att uppleva olika småländska skogstyper. (Här går det bra att fortsätta längs banvallen och möta upp vandringen vid Trollberget.) Under skogsvandringen mot Trollberget kommer Örjan Riis, ideell eldsjäl som är aktiv med geocaching att berätta om det.

På lunchplatsen bjuder en skolklass från Pilbäcksskolan i Växjö Kronprinsessan på lunch.

För allmänhet och media finns möjlighet att köpa mat vid Trollberget.

Kl. 12.40 Vandring mot Hulevik 

Vandringen fortsätter längs banvallen mot Huleviks hamn.

Kl. 13.00 Kronprinsessan får guidad tur över sjön Åsnen

75 % av Åsnens nationalpark består av vatten, genom en båttur kommer Kronprinsessan få uppleva nationalparkens unika övärld.

För allmänhet och media erbjuds buss kl.13.15 från Hulevik som kör direkt (inga stopp) till Sunnabron. Denna buss går tillbaka kl. 18.15 och stannar då vid Vrankunge, Lönashult, Hulevik, Trollberget och Ulvö. Ingen anmälan krävs! Det går givetvis också bra att åka med ordinarie shuttlebussar från Trollberget och som stannar vid Lönashult, Vrankunge och Sunnabron, se tider här.

Kl. 13.40 Ankomst Hunshults naturreservat

Vandring med guidad tur i naturreservatet Hunshult av Klas Qvarnström och Åsa Jacobsson från Friluftsfrämjandet.

Kl 14:15 Ankomst Sunnabron - nationalparkens huvudentré

Vid entrén bjuds det på nationalparksinformation, musikunderhållning och andra aktiviteter som ingår i invigningsprogrammet. På plats finns Friluftsfrämjandets strövargrupp från Alvesta för att hälsa på och vinka till Kronprinsessan.

Vid Sunnabron släpper shuttlebussar av samtliga besökare som ska delta under invigningen vilket betyder att det kan bli mycket människor på platsen.

Kl. 14.30 Vandring mot "Bjurkärrs torg"

Längs vandringen kommer Kronprinsessan att passera ett antal stationer med bland annat lavar och mossor, naturupplevelser och musik. Stationerna ingår i Naturvårdsverket och Länsstyrelsens invigningsprogram av Åsnens nationalpark.

På torget finns en utställning där föreningar och organisationer ställer ut och berättar om sin verksamhet, samtliga med tema natur och friluftsliv.

Här avslutas vandringen och Kronprinsessan kommer att delta i invigningen av Åsnens nationalpark

Varmt välkommen att följa med när Kronprinsessan Victoria gör sin landskapsvandring i Småland!

 Content Editor ‭[4]‬

 Content Editor ‭[5]‬

 Content Editor ‭[3]‬

 Content Editor ‭[1]‬

 Content Editor ‭[2]‬