Det händer saker i länet under Earth hour

Lördagen den 24 mars 2018 klockan 20.30 släcker miljontals människor över hela världen ljuset i en manifestation för klimatet. Kalmar län är inget undantag, men det händer så mycket mer!

Årets tema för Earth hour är One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet. Och visst behöver vi tänka på vilka avtryck vi har på jorden. Skulle alla på jorden leva som vi i Sverige gör så skulle det krävas 4,2 planeter för att tillgodose allas behov. Det är inte hållbart, och därför är årets tema väldigt viktigt.

Runt om i Kalmar län anordnas aktiviteter för att höja medvetenheten om en hållbar livsstil, dels under själva lördagen den 24 mars men även under hela Earth Hour-veckan (vecka 12) på vissa håll:

Mönsterås kommun kommer släcka ner vattentorn och ett antal kommunala fastigheter. De kommer även via pressen och egna kanaler uppmana allmänheten att delta i Earth hour. Delar av gatubelysningen kommer även att släckas ner, men inte alla belysningspunkter, av säkerhetsskäl.

Västervik kommun kommer bland annat att släcka fasadbelysningen på ett antal offentliga byggnader och skickar ut pressmeddelande med information och uppmana kommuninvånarna att delta i den globala manifestationen.

Mörbylånga kommun kommer att släcka ner kommunhusen kl. 20.30 den 24 mars. Sedan ett par månader och fram till och med Earth Hour-helgen pågår en tävling för skolelever om hur man spar energi. I veckan före Earth Hour kommer skolmaten vara anpassad till en klimatsmart meny. Med klimatsmart meny menar de att få in mer vegetarisk kost, närproducerad och säsongsbetonad mat. I Köpstan i Färjestaden kommer de ha en informationsdag där de kommer dela ut stearinljus i utbyte mot ett "klimatförbättrande löfte".

Borgholm kommun kommer att släcka ner slottet och gatubelysning i centrala Borgholm kl. 20.30 den 24 mars. Under Earth Hour-veckan kommer det serveras klimatsmart meny på skolor och äldreboenden. Med klimatsmart meny menar de att få in mer vegetarisk kost, närproducerad och säsongsbetonad mat. Den 23 mars kl. 12-15 kommer de ha informationsdag på ICA i Borgholm där de kommer dela ut stearinljus i utbyte mot ett "klimatförbättrande löfte". Mer info kommer på kommunens hemsida under veckan innan Earth Hour.

Oskarshamn kommun djupdyker i konsumtionsvanor och livsmedel under hela veckan. Här anordnas föreläsning om klimatsmart mat och de har ingått samarbete med restauranger i kommunen om hur de kan servera mer klimatsmart mat under Earth Hour-veckan. På skolorna kommer det serveras mer klimatsmart mat under veckan. De kommer även vara aktiva i sociala medier där de hoppas på att kommunbefolkningen vill dela recept på vegetariskt och närproducerat mat.

Nybro kommer förutom att ha en intern klimattävling för kommunanställda och släcka ner kommunhuset kl. 20.30 den 24 mars, anordnar kommunen föreläsning på Nybro Bibliotek den 20 mars kl. 19.00 om hur man blir en klimatsmart Nybrobo, läs mer här. Mellan den 19-25 mars kommer en utställning om hållbar modekonsumtion att visas på Mejeriet med material från Den Cirkulära garderoben. De kommer även vara aktiva i sociala medier där de hoppas på engagemang från kommunbefolkningen.

Kalmar kommun kommer släcka ned alla stadens ikonbyggnader samt alla kommunala byggnader kl. 20.30 den 24 mars.  De släcker även gatubelysningen i Kalmar tätort samt i Lindsdal, Smedby, Rinkabyholm och Ljungbyholm.

Vimmerby kommun släcker ned kommunhuset och viss gatubelysning kl. 20.30 den 24 mars.

Hultsfred kommun kommer anordna en vegetarisk dag och en ekodag i skolorna under veckan. De kommer även lyfta klimatkalkylen som alla kan göra för att mäta sitt ekologiska avtryck på planeten.

Högsby kommun kommer under Earth Hour-veckan att servera mer klimatsmart mat genom ökad andel säsongsbetonat, närodlat och vegetariskt. Minskat matsvinn kommer även ligga i fokus i skolmatsalarna genom t.ex. information om förra veckans mängd matsvinn och uppmuntrande skyltar. Det kommer genomföras flera tävlingar under veckan. En tävling för barn och ungdomar på skolorna där man tävlar genom att rita en teckning, tar ett foto, skriver en dikt eller skapar en film på temat klimat. En tävling för allmänheten där de helt enkelt får skicka in ett foto på vad man gjorde för aktivitet under timmen på lördagkvällen, samt en tävling för kommunanställda som via genomförandet av WWF:s klimatkalkylator belyser vilken hur sin livsstil har påverkan på klimatet. Högsby kommer att kommunicera via sociala medier och kommunhemsidan under veckan för att belysa Earth Hour och uppmuntrar till ett deltagande i manifestationen och för att man bör göra långsiktigt hållbara och klimatsmarta val.

Emmaboda kommun uppmanar anställda och kommunbefolkningen att släcka ljuset kl. 20.30 den 24 mars.

Länsstyrelsen deltar självklart

Naturligtvis deltar även Länsstyrelsen i Kalmar län och uppmanar anställda och länsbefolkning att genom en enkel handling – att släcka ljuset under 1 timme – skicka en världsomspännande signal om att ta klimatfrågan på allvar.

Länsstyrelsen släcker ned sina lokaler på både Regeringsgatan och Residenset, såväl in- som utvändigt. Det gör vi för att markera hur viktigt det är att vi alla hjälps åt för att visa hur viktig klimatfrågan är. Inför Earth Hour gör länsstyrelsen tillsammans med fastighetsägarna en energiinventering av våra lokaler för att tillsammans se hur vi kan optimera vår energianvändning i byggnaderna. Tack till Kalmar Fastighetsbolag, KIFAB som ställer upp med arbetsinsatser för att lösa släckningen och inventeringen.


 Thomas insändare

Här kan du läsa Kalmar läns landshövding, Thomas Carlzons insändare angående Earth hour och vikten av engagemang. 

Thomas insändare om Earth hour.pdf