Samhällsutmaningen 2017

Torsdagen den 26 oktober startade 2017 års upplaga av Samhällsutmaningen för Mittuniversitetets studenter. 19 studenter, uppdelade i grupper, fick i uppdrag att utifrån länets klimatscenarion 2060 arbeta med att utveckla klimatanpassning för vård och omsorg samt länets turism.

Studenterna fick välja om de ville skapa en tjänst, produkt eller aktivitet kopplat till utmaningen.

De fick hjälp och inspiration av Mittuniversitetets innovationsrådgivare och från Johnny Sundin som på torsdagen höll en morgonföreläsning för studenterna och fanns sedan till hands hela dagen som bollplank under grupparbetena. Under torsdagen eftermiddag ”pitchade” sina idéer och fick återkoppling vad gäller hållbarhet, affärsnytta, marknadspotential etc.

Fredagen den 27 oktober presenterade studenterna sina innovativa idéer för klimatrådet Jämtlands län, även där fick de tips och idéer på hur de kunde utveckla sina idéer ytterligare.

Resultatet från grupperna

Grupp 1

Jämtland tillbaka i framtiden - ett avkopplat Jämtland off grid
När vi 2060 nått de mål som rör en fossilfri region och en ren natur utan miljöförstörningar erbjuder dessa elever turister att uppleva Jämtland off grid.

Grupp 2

Snowroller Track
Åk skidor när snön inte räcker till med dessa elevers innovativa produkt som erbjuder skidfantaster åretruntåkning i ett konstgjort material, som dessutom genererar energi vid rörelse. Hållbart och flexibelt material som går att rulla ut över allt. "På snö utan snö".

Grupp 3

Jamtli express
Ge dina anställda en chans att stressa av i arbetet genom att besöka Jämtland i Virtual Reality och åk sedan hyperloop till helgen för att besöka Jämtlands fantastiska natur. Ett klimatsmart miljöanpassat transportsätt.

Grupp 4

Laviner - en outnyttjad naturresurs
Kan laviner bidra till något positivt? Dessa elever har skapat en lavinfarm som tillvaratar rörelseenergin av laviner för att generera elkraft till kringliggande områden. 

Vinnaren är ...

Vinnaren av Samhällsutmaningen 2017 är SNOWROLLER TRACK med motiveringen:

Studenterna bakom idéen Snowroller Track har antagit anpassningsutmaningen att Jämtlands län kan komma att få upp till 75 mindre antal snödagar med bravur. Trots att vi kommer göra allt för att minska den uppvärmning som sker i dag så har eleverna skapat ett artificiellt alternativ till att åka på snö.

Deras slogan ”På snö utan snö” ger en god förståelse för vart produkten är på väg.

Att lösningen dessutom skapar ett mervärde genom att den skapar rörelseenergi ser vi som ett kreativt sätt att lyfta behovet av nya energikällor.

Vinnarna utsågs av Lars Jonsson och Lina Wold, Länsstyrelsen Jämtlands län.