Nyvallen

Nyvallens fäbod med Sonfjället i bakgrunden.
En nyfiken get pockar på uppmärksamheten och på avstånd hörs fjällkorna råma. Lär dig mer om Sonfjällsområdet i informationsstugan, följ med på en guidad tur på fäboden och passa på att prova traditionell bumat.

Fäbodfjäll

Sonfjället reser sig i ensamt majestät över det omgivande skogslandskapet. Nästan var du än befinner dig i Härjedalen så avtecknar sig den karaktäristiska silhuetten mot horisonten.

Vid foten av fjället ligger den gamla fäboden Nyvallen och den har ett alldeles eget naturreservat.

 

En getbock vid en gärdesgård.

Levande fjälltradition

Nyvallen har utan avbrott varit i drift ända sedan början av 1700-talet. En genuin fäbodkultur med fjällkor som betar fritt i fjällbjörkskogen och getter som trivs med livet. Artrika ängsmarker som hävdas traditionellt med lieslåtter.

Här kan man gå på en guidad tur och höra om livet på en fäbod på 2000-talet. Det är också möjligt att hyra in sig som gäst en eller flera dagar och då får man delta i de dagliga bestyren eller göra egna turer i omgivningarna. I augusti anordnas en årlig slåtterdag då man kan lära sig hur slåtterarbetet med lie och räfsa går till.

 

Fäbodlivets era

Fäbodlivet i trakterna av Sonfjället blomstrade som mest under senare delen av 1800-talet. Dalsvallen, Kusvallen, Nysätern, Gammelbodarna, Tevjevallen, Brottvallen, Tjärnvallen och Gammelvallen är fäbodar som varit i bruk, men som under 1900-talet övergavs, den ena efter den andra.

Samtidigt som Nyvallens reservat bildades blev även Nysätern ett naturreservat. Här finns dock ingen fäbodaktivitet idag. Nära Nysätern ligger Gammelvallen, även kallad Lill-Sodåvallen, och även här finns rester av hus kvar.

 


 Fakta

Kommun: Härjedalen
Storlek: 4,8 km2
Bildat år: 1992
Vägbeskrivning: Nyvallens naturreservat angränsar åt tre håll till Sonfjällets nationalpark. Från väg 84 i Hedeviken följer man skyltningen mot nationalparken.
Övrigt: Vid fäboden finns Naturinformation Sonfjället, öppet sommartid.

 Turtips och mer information

Karta

Get Microsoft Silverlight

Skogsvandring.
Allemansrätten gäller även i skyddade områden, men begränsas genom olika föreskrifter.