
Observera att all utplantering och flyttning av fisk och kräftor kräver tillstånd från länsstyrelsen.
Spridning av främmande eller olämpliga arter och stammar kan få mycket allvarliga konsekvenser för ursprungliga lokala bestånd, i värsta fall till leda till förändringar av faunan i hela vattensystem. Effekter av gångna tiders misstag kan vi idag se till exempel i många fjällsjöar där inplantering av sik totalt slagit ut den ursprungliga rödingen.
Introduktionen av utländska arter (bäckröding, kanadaröding, signalkräfta ) har givit oförutsedda och delvis mycket allvarliga konsekvenser i våra vatten. Gädda abborre, och mörtfiskar kan ställa till stor skada för sportfisket om de kommer in i vatten med laxfiskar.
Flodkräftan
Flodkräftan är idag en starkt hotad art. Genom framför allt spridning av den mot kräftpest motståndskraftiga signalkräftan norrut, har vi idag kräftpesten även i delar av vårt område.
I vatten där det finns akut kräftpest gäller enlig fiskelagstiftningen särskilda regler som kungörs i lokaltidningar och genom skyltning vid de smittade vattnen.
Egentligen bör man betrakta alla vatten där det förekommer signalkräftor som kräftpestvatten eftersom alla signalkräftor bär på pestsvampen som orsakar kräftpesten.