Information om närgångna björnar

Vanligtvis undviker björnar människor, men den här tiden på året händer det att björnar rör sig nära bebyggelse. Det är inget onaturligt beteende hos en björn, men däremot oönskat. En björn som blir van vid människor kan snabbt förlora sin skygghet och därmed utvecklas till en farlig björn. Länsstyrelsen vill därför uppmana boende i björnområden att förebygga problem med närgångna björnar.

Att björnar rör sig nära bebyggelse inträffar framför allt på våren. Det beror ofta på att tillgången på mat är dålig i skogen och björnarna lockas till spirande gräs på gräsmattor och vallar. En annan anledning kan vara att honorna separerar från sina fjolårsungar på våren. När ungarna ska börja klara sig själva kan de uppträda vilset och oskyggt.

Björnar som uppehåller sig vid vägar, på fält eller i bebyggelse blir många gånger en sevärdhet för människor som vill titta och fotografera. En björn som vänjer sig vid att många människor rör sig i närheten kan snabbt förlora sin skygghet. Samtidigt kan björnen, i likhet med andra vilda djur, bli stressad av att människor rör sig nära och ett stressat djur kan plötsligt gå till angrepp om det känner sig trängt. En björn som förlorat respekten för människor måste ofta avlivas, eftersom det är svårt att förändra björnens beteende.

Björnar har ett väl utvecklat luktsinne och lockas av allting som luktar. Om en björn kommer åt exempelvis fågelmat, havre, sopor eller fallfrukt är risken stor att björnen kommer att vara kvar i området så länge maten finns kvar.

Ett sätt att undvika att skapa "problembjörnar" är att se till att björnarna inte lockas till bebyggelse och, om det ändå händer, försöka se till att björnen inte vänjer sig vid människor.

Bor du i björnområden, tänk på att:

  • Aldrig mata björnar
  • Städa bort allt som luktar mat vid din bostad, tex. fågelfrön och talgbollar, slaktavfall, fallfrukt och djurfoder
  • Förvara om möjligt soptunnan instängd
  • Gå inte ut ur bilen om du ser en björn på vägen eller i diket

 

Mer information

Leva med björn – Att bo i björnområden (publikation från Viltskadecenter)