Länsstyrelsen första myndigheten i länet på högsta nivån i ”Cykelvänlig arbetsplats Gävleborg”

Fredagen den 19 maj fick Länsstyrelsen Gävleborg som första myndighet i länet ta emot den tredje och sista stjärnan i ”Cykelvänlig arbetsplats Gävleborg”. Bakom satsningen står Region Gävleborgs regionala mobilitetskontor. Diplomet överlämnades i samband med cykelservicedagen som anordnades för Länsstyrelsens medarbetare i eftermiddag utanför kontoret på Borgmästarplan i Gävle. Länsstyrelsen vill genom sitt diplomeringsarbete göra det lätt för medarbetarna att välja cykeln både till och från arbetet och i tjänsten och slå ett slag för hälsa, hållbarhet och miljö.
Cykeldagen arrangerades tillsammans med fastighetsägaren Castellum. På plats för att ta emot diplomet är landshövding Per Bill, Erik Lennmalm, chef för enheten verksamhetsstöd på Länsstyrelsen samt Anna Sundberg och Maria von Hofsten som båda är engagerade i myndighetens cykelsatsning och länsstyrelsens miljöledningsarbete.  

– Det finns tre nivåer av kriterium för "Cykelvänlig arbetsplats Gävleborg" och vi har precis lyckats uppfylla kriterierna för att nå den tredje nivån. Vi erbjuder bl.a. minst två årliga aktiviteter som uppmuntrar till ökad cykling. Cykelservicedagen är ett exempel, ett annat är att vi delat ut gratis varselvästar till våra medarbetare så de ska synas i trafiken. I fjol hade vi har också ett bidrag på 400 kronor för att uppmuntra medarbetarna att skaffa till exempel dubbdäck och vinterskor. Nu när vi kommit upp på nivå tre har vi också möjlighet att bli utsedd till årets mest cykelvänliga arbetsplats, säger Erik Lennmalm.

För att uppmuntra medarbetarna att motionera har det också arrangerats en "länsstyrelseklassiker". Den fungerar som en vanlig klassiker med löpning, cykling, skidor och simning men på motionsnivå som gör att deltagarna kan dela upp sträckan på flera tillfällen. Det har även gjorts en enkätundersökning av hur medarbetarna reser till jobbet och ytterligare en enkät är på gång. Till vintern finns också planer att, precis som förra året, delta i Vintercyklisten.

– För att nå miljömålen är det nödvändigt att vi ändrar våra resvanor. Det är en fråga vi lyfter regelbundet internt och till stöd har vi vår mötes- och resepolicy, säger Anna Sundberg, samordnare för det interna miljöarbetet på Länsstyrelsen.