Världsarvskonferens i Hälsingland

Den 26 till 28 maj hölls årets nationella världsarvskonferens. Ett 70-tal delegater från alla världsarven runt om i Sverige samlades på Orbaden i Vallsta, mitt i Hälsingland. Träffen arrangerades gemensamt av Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg. Syftet med de årliga träffarna är att utbyta erfarenheter, nätverka och lära. Den här gången var det de unika världsarvsgårdarna i Hälsingland som stod i fokus.
Kulning från en kyrkbåt var ett uppskattat inslag
– Det har varit intensiva dagar och väldigt roligt för oss att få möjligheten att visa upp Sveriges senaste världsarv, Hälsingegårdarna, säger Lena Landström som är världsarvskoordinator vid Länsstyrelsen Gävleborg och som tillsammans med Anna-Karin Ferm på Region Gävleborg planerat konferensen.
Länsråd Veronica Lauritzsen håller välkomsttalet vid middagen

Här följer ett axplock ur programmet

 

Tisdag

Margareta Englund presenterar världsarvsmackan
Margareta Englund, lärare vid restaurangskolan i Bollnäs, presenterar världsarvsmackan, foto Torsten Edwinson.

Under tisdagen samlades deltagarna i bygdegården i Långhed där det bjöds på specialkomponerade världsarvsmackor som tagits fram av eleverna i årskurs 1 på restaurangskolan i Bollnäs. Sen besöktes världsarvsgårdarna Jon-Lars och Pallars.


Onsdag
Onsdagen började med ett seminarium om interpretation med  Riksantikvarieämbetet och Statens Fastighetsverk - vilka berättelser vill vi förmedla av våra världsarv. Sen följde ett seminarium om världsarv och små barn. Ann Nilsén från Länsmuseet Gävleborg berättade om hur man på Västergårdens förskola i Edsbyn arbetat med kulturarvet med barn i åldrarna 1-3 år.  

På eftermiddagen besökte man Stenegård och världsarvsgårdarna Kristofers och Gästgivars i Vallsta.

Under lunchen på Träteatern på Stenegård i Järvsö underhölls deltagarna av Eiwor Kjellberg och Folkungar. FolkUngar är ett treårigt projekt som ger barn i Gävle-Dalaområdet möjlighet att på ett lekfullt sätt möta folkmusik.  


Folkungar och Eiwor Kjellberg med flera uppträder under lunchen, foto Torsten Edwinson.

- Vi använder den gamla musiken och gör något nytt av den. Vårt musikaliska världsarv säger verksamhetsledare Eiwor Kjellberg.

Vid besöket på Gästgivares bjöds deltagarna på en kakbuffé.

 

Kakbuffén på GästgivarsKakrecept formar (cirka 130 kakor)
Tillsätt 500 g smör och rör smöret mjukt i en hushållsassistent. Tillsätt 500 g socker under omrörning. Rör sen ner ett uppvispat ägg och 500 g vetemjöl. Lägg i formar och grädda mitt i ugnen i 200 grader cirka 8-10 minuter, Torsten Edwinson.

 

Sist i programmet innan middagen diskuterade nätverket de fyra teman som Världsarv i Sverige arbetar med; pedagogik och berättelser, hållbar turism, vård och förvaltning samt digital tillgänglighet.  

I nätverket ingår representanter för nationella, regionala och lokala myndigheter, ägare, brukare och operatörer m.fl.

 

Tillgänglighetsexpert Lars-Göran Wadén
Tillgänglighetsexpert Lars-Göran Wadén föreläser om tillgänglighet i världsarvsgårdar, foto Torsten Edwinson.

Torsdag

På torsdagseftermiddagen hölls ett seminarium av tillgänglighetsexpert Lars-Göran Wadén som beskrev arbetet med att tillgängliggöra världsarv.  

- Tillgänglighet skapar tillväxt genom att fler besökare får möjlighet att delta. Se inte k-märkningen som en bromskloss i tillgänglighetsarbetet, fortsätter Lars-Göran.

Om världsarvsprojektet hälsingegårdar
Världsarvskonferens
Enhetschef Nelli Kopola tackar arrangörerna Anna-Karin Ferm från Region Gävleborg och Lena Landström från Länsstyrelsen Gävleborg, foto Torsten Edwinson.

- Utmaningen har varit att få folk att förstå att det finns så många vackra hälsingegårdar. De sju världsarvsgårdar representerar alla hälsingegårdar. Ett fyrtiotal hälsingegårdar är öppna för besök, säger Lena Landström.

För media
Högupplösta bilder från världsarvskonferensen