Friluftsliv

Bild Mostphotos

Människor har olika behov och förutsättningar, och för att alla ska få tillgång till naturen arbetar vi både med kunskapsspridning och att tillgängliggöra naturen för så många som möjligt. En del av de naturområden vi sköter är anpassade så att det är lätt att ta sig fram med rullstol eller barnvagn, till exempel med ramper och handikapparkering. Det är aldrig särskilt långt till naturen.

Allemansrätten är unik

Huvudregeln i allemansrätten är ”Inte störa – inte förstöra”.
Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets webbplats.

Allemansrätten gäller även i naturreservaten, men den kan vara begränsad genom olika föreskrifter.

Friluftsliv i Gävleborgs län

I Gävleborg finns bra förutsättningar för att vistas utomhus, både i skogsmark, odlingslandskap, vid och på sjöar och älvar och längs den långa kusten. Det finns många möjligheter att promenera eller motionera i naturen, plocka svamp och bär, fiska, vandra på vandringsleder, paddla kajak och kanot, bada, fika på en vacker plats eller grilla på iordningställda platser. Vintertid finns bra möjligheter att åka skidor utför eller i längdspår eller skridskor på plogade banor. Möjligheterna till friluftsliv i länet är brett.

Besök länets skyddade områden

Leta gärna efter ett trevligt utflyktsmål bland länets natur- och kulturreservat. Du kan besöka allt från trolsk skog, bördiga älvdalar, strömmande vatten till karg skärgård och kust. I skriften HITTA UT från Länsstyrelsen finns detaljerade tips för besök i ett urval av naturreservaten. I länet finns två nationalparker. I Hamra nationalpark finns besökscenter, vandringsleder, grillplatser och i Färnebofjärdens nationalpark kan du besöka Naturum och följa med på olika aktiviteter. Mer information om nationalparkerna finns på nationalparkernas hemsida www.sverigesnationalparker.se

 Content Editor

​Upptäck nya utflyktsmål och "samla besök" från länets reservat och nationalparker! Utflyktsguiden "HITTA UT Natur- och kulturutflykter i Gästrikland och Hälsingland"  finns att hämta på turistbyrån. Nedan finns digitala versioner i PDF-format. Välkommen ut!

Framsida utflyktsguide
HITTA UT -Utflyktsguide


OUT AND ABOUT