Ät mer fisk!

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk 2-3 gånger i veckan. Fisk är nyttig mat som innehåller vitaminer och mineraler som är viktiga för oss. Barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande ska vara försiktiga med vissa fiskar från insjöar och Östersjön då de kan innehålla miljögifter.

Svensk Fisk har många olika fiskrecept. Besök gärna deras hemsida "Svensk Fisk".

Livsmedelsverket ger ut kostråd om fisk

För att hela tiden få senaste information från Livsmedelsverket om kostråd rekommenderar vi att ni besöker Livsmedelsverkets hemsida och där söker informationen. Livsmedelsverket ger följande generella information om fisk: Fisk är nyttig mat. Den är rik på vitaminer och mineralämnen. Fet fisk som sill, strömming, lax och makrill innehåller fleromättade fettsyror som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Från folkhälsosynpunkt bör alltså flertalet äta mer fisk.

Miljöföroreningar

Vissa insjöfiskar och feta ostkustfiskar har förhöjda halter av miljöföroreningar. Därför bör vissa grupper iaktta försiktighet. Det gäller barn och kvinnor i barnafödande ålder samt gravida och ammande. Besök livsmedelsverkets hemsida för mer information. De allra flesta konsumenter har dock ingen anledning att begränsa sin fiskkonsumtion.  

Om du är gravid eller ammar finns det speciella kostråd för Dig! Kontrollera med Livsmedelsverkets hemsida för information och de senaste uppdateringarna.