Tillgänglighet för funktionsnedsatta

Har du svårt att gå eller sitter du i rullstol? Eller vill du kunna komma ut i naturen med barnvagn?

Naturum

Naturum Dalarna, som ligger i Siljansnäs naturreservat är anpassat för funktionshindrade.

Naturum Fulufjället, är anpassat för funktionshindrade.
Läs mer om våra Naturum här

Hedemora

Lilla Älvgången

Naturreservat har ett fågeltorn anpassat för funktionshindrade. Ramper och grusgångar gör det möjligt för rullstolsburna att ta sig ut till tornet.
Läs mer om Lilla Älvgången här

Leksand

Siljansnäs naturreservat

Här finns en vandringsled anpassad för funktionsnedsatta till en av utsiktspunkterna.
Läs mer om Siljansnäs här

Rättvik

Styggforsens naturreservat

Här finns en 350 m lång grusad väg anpassad för funktionsnedsatta fram till fallet. Vid parkeringen finns ett cafe med funktionsanpassad toalett. Öppet juni-mitten av augusti.
Läs mer om Styggforsen här

Mora kommun

Näcksjövardens naturreservat

Här kan du åka bil ända fram till rastplatsen där det finns slogbod, bord och bänkar och en grillplats. En vandringsled anpassad för funktionsnedsatta finns 800 meter in i reservatet och till ännu en rastplats. På båda ställena finns toaletter, båda funktionsanpassade.
Läs mer om Näcksjövarden här

 

Fjällvandrare

Malungs kommun

Södra Kungsleden

Vid Högfjällshotellet i Sälen börjar en vandringsled anpassad för funktionsnedsatta och följer Södra Kungsleden norrut cirka 4 km. Vandringsleden är asfalterad  2 km och grusad 2 km. 
Läs mer om Södra Kungsleden här

Hällareservatet

Här finns en vandringsled anpassad för funktionsnedsatta. Platsen ligger idylliskt vid Fulunäs där Görälven och Fuluälven rinner samman och bildar Västerdalälven. Här finns en gammal försvarsanläggning. Vissa av de gamla forten och ett stridsvagnshinder finns att beskåda längs den cirka 300 m långa grusade leden. Det går lätt att ta sig fram med både rullstol och rullator. Det finns slogbod, bord och bänkar. Ett av borden är dessutom anpassat för att kunna sitta vid i en rullstol.
Utsikten är vacker mot Transtrandsfjällen, som reser sig upp ur skogshavet mot horisonten.
Läs mer om Hällareservatet här

Älvdalens kommun

Fulufjällets nationalpark

Tillgänglig rundslinga där både barnvagnar och rullstolar kan ta sig fram. Slingan är cirka 2 km lång och består av packat grus och träspång. Den går inte fram till vattenfallet.Den första halvan, fram till en grillplats med ramp och TC, är helt anpassad för funktionshindrade. För resten av leden behövs en ledsagare då den har lite brantare lutning.
Läs mer om leden och Fulufjällets nationalpark här

Långfjällets naturreservat

Två grusade leder en bit upp på fjället, cirka 2 km vardera. Utgår från sommarparkeringen nära fjällstationen, och från Sjöstugan. Se fjällkartan.
Läs mer om Långfjället här