Sportlovspeppen - upptäck naturen

Under sportloven har vi tipsat om trevliga naturreservat att besöka, och aktiviteter att göra - Sportlovspeppen! Alla tips är samlade här nedan, och även om sportloven snart är slut, kan du fortfarande få inspiration av tipsen och njuta av naturen. Och det bästa av allt - naturen är gratis!​

 

Gå på fågelspaning i Hundhagens naturreservat!

Hundhagen är ett fint litet naturreservat strax öster om Insjön. Här har Leksands fågelklubb sedan flera år tillbaka en välbesökt vinterfågelmatning. Packa förmiddagsfikat och en kikare och ta en tur hit. Fågelmatningen ligger cirka 100 meter från parkeringen vid Rönnäsvägen. Du kan få träffa på både gråspett, mindre hackspett och stjärtmes.

Vill du ta en längre tur finns slogboden ute på Millnäset, men då behöver du skidor eller snöskor på fötterna för att ta dig fram.

Här hittar du bra information för att planera din tur:

http://leksand.se/Bygga-bo-och-miljo/Natur-och-gronomraden/Naturomraden-naturreservat/Naturreservat/Hundhagen/

http://leksandsfagelklubb.se/fagellok/hundhag.html

Tidigare presenterade sportlovstips

Snöboll startbild webben.jpg

Hur mycket vatten blir en snöboll?

Har du någonsin undrat hur mycket vatten en snöboll är? Nu kan du utmana någon på Sportlovspeppens vinterbingo för att få reda på just det. Kika på klippet för att se hur mycket vatten vår snöboll blev.

 Snölykta startbild webben.jpg

Bygg en snöbollslykta!

Spela vinterbingo med en kompis, syster, bror, mamma, pappa, mormor, morfar, farmor eller farfar. Kryssa för rutan när uppdraget är klart. När brickan är full, bjud varandra på något extra gott!

Idag tipsar vi om ett av uppdragen på bingobrickan, hur du bygger en snöbollslykta. Den är superenkel att bygga och lyser vackert när skymningen faller.

  Vinterbingo startbild webben_svart.jpg

Spela Sportlovspeppens vinterbingo!

Nu är sportlovet igång för fullt, utmana någon du känner på Sportlovspeppens vinterbingo! Enkla vinteraktiviteter du kan utföra runt knuten med någon du gillar. Vill du veta hur du kan göra din egen bingostämpel? Titta på filmen och sen är det bara att börja pyssla!

Bli bergtagen i Städjan – Nipfjällets naturreservat!

Likt en exotisk vulkan avtecknar sig Städjan mot himlen. Och självklart ska du bestiga den när du är på sportlov i norra Dalarna! En fin dagstur är att skida vinterleden mellan Gränjåsvallen och Nipstugan. Då passerar du nära Städjans topp och har en magnifik utsikt över fjällvärlden. Turen är cirka 8 kilometer enkel väg. Leden är ospårad men markerad med röda kryss och lätt att följa.

Vill du hellre åka i spår och ta det lite lugnare men ändå beundra berget? Då kan du ta en tur längs Burusjöspåret och fika vid någon av slogbodarna (vindskydden). Därifrån har du fin utsikt över Städjans pampiga siluett. Hela Burusjöslingan är cirka 15 kilometer lång.

Här hittar du bra information för att planera din tur:

Länsstyrelsens webbplats om Städjan-Nipfjället

Idrefjälls spårkarta

Koppångens naturreservat – storslagna myrvidder perfekta för skidäventyr!

Vilda, vackra Koppången. Ett vinteräventyr på skidor är kanske det bästa sättet att njuta av den storslagna naturen. Om du vill kan du övernatta, här finns två fina övernattningsstugor - Blomtäkt och Flickeråsen. Båda stugorna är utrustade med träbritsar och torrdass. I Blomtäktstugan finns kamin och i Flickeråsen finns en öppen spis. Stugorna är självklart öppna för alla!

Det är lätt att hitta hit, reservatet ligger på båda sidor om väg E45. En stor parkering finns längs E45, men den fylls snabbt upp för Koppången är populärt! Det är förbjudet att ställa bilen längs vägen, men det finns fler parkeringsalternativ. Kolla gärna upp dessa innan du ger dig ut, mer info finns via länkarna nedan.

Ett stort system av vinterleder, fina fikaställen och underbar natur väntar på dig, och väl ute på Koppångens vidder känns trängseln vid parkeringen långt borta.

Här hittar du bra information för att planera din tur:

Länsstyrelsens webbplats om Koppången

Orsa kommuns webbplats om Koppången

Naturreservatet Runns norra öar - ett paradis för skridskolovers!

När isen bär på Runn förvandlas naturreservatet till ett skridskoparadis. Då plogas banor med olika sträckningar som tar dig ut i den frusna ö-världen. Längs stränderna finns många fina platser att fika på. Men rasta inte vid de privata bryggor som finns i reservatet. Vid Dejstolen finns både slogbod* med eldstad och ett torrdass för besökare. Vid Främby udde finns café och skridskouthyrning.

OBS! Innan du ger dig ut måste du kolla statusen på isen och banorna. Aktuell is- och banstatus hittar du här

Mer information om naturreservatet Runns norra öar hittar du här:

Länsstyrelsens webbplats om Runns norra öar

Falu kommuns webbplats om Runns norra öar 

*slogbod = så kallas vindskydd i Dalarna

Hälsa på lavskrikan i Fulufjällets nationalpark på sportlovet!

Fulufjällets nationalpark är Dalarnas guldkrona. Här möter du storslagen gammelskog och vita fjällvidder. Börja ditt besök vid naturum Fulufjället. Där kan du grilla korv, få tips på fina fikaplatser och mata lavskrikorna. Naturum erbjuder också flera roliga aktiviteter som du kan vara med på. Observera att naturum är öppet onsdag-lördag, men nationalparken är såklart alltid öppen!

Mer information om naturum Fulufjället och Fulufjällets nationalpark hittar du här

Siljansnäs naturreservat – perfekt för korvgrillning!

Trött på skidåkning eller bara sugen på att ta det lite lugnt ute i naturen? Då är Siljansnäs naturreservat det perfekta utflyktsmålet!

Här finns en fin slogbod* och grillplats med trevlig utsikt. Från parkeringen är det cirka 250 meter att gå till slogboden. Observera att de sista 50 meterna är oplogade, så här får du pulsa fram i snön och bli lite varm på köpet!

Här hittar du bra information för att planera din tur:

Länsstyrelsens webbplats om Siljansnäs naturreservat

* I Dalarna kallas vindskydd för slogbod

Gyllbergens naturreservat – lite som fjällen men nära stan!

Utanför Borlänge ligger Gyllbergen. Ett väglöst stycke land som närmast påminner om fjällen. Här kan du lätt spendera en heldag. Ett fint system av skidleder tar dig ut i vildmarken, men det är inte långt mellan slogbodar och raststugor. Skidor eller snöskor, lång eller kort tur, välj vad som passar dig bäst för att upptäcka den fina naturen. Viktigast är kanske ändå fikat och sällskapet när allt kommer omkring.

Här hittar du bra information för att planera din tur:

Länsstyrelsens webbplats om Gyllbergen

Borlänge kommuns webbplats om Gyllbergen

 Content Editor ‭[1]‬

 


Klicka på bilderna. Då får du upp dem som pdf-er och kan skriva ut våra sportlovstips.

 Content Editor ‭[2]‬